Topraklarının bir bölümü Karadeniz Bölgesi’nde, bir bölümü de Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, Erzurum İli’ne bağlı bir ilçe olan Narman yaylaları ile ünlü ilçelerdendir.Kargapazarı Dağları’nın doruklarında bulunan bu yaylalar, İl merkezine 96 km. uzaklıktadır.Narman ilçesinde gezilebilecek alanlar olarak Narmanlı Camisi, Narman Kanyonu, Ethem Baba Türbesi ve Osmanlı dönemine ait bazı kalıntı ve kale kalıntıları bulunmaktadır.
KIRMIZI PERİBACALARI
İstanbul’dan yola çıktığımızda yaklaşık 1300 kilometrelik bir yol uzanıyordu önümüzde.Niksar, Suşehri derken, her iki yakası binbir güzellikle çevrili Kelkit Çayı eşlik ediyor.Erzurum’u da geçerek asıl hedefimize doğru ilerliyorsunuz.Tortum üzerinden Narman’a giderek, henüz bir yıl önce keşfedilmiş bir vadiyi bir de biz keşfetmek muhteşem bir duygu olsa gerek.Beş kilometre sonra da Narman tabelasını takip ederek ana yoldan ayrılıyorsunuz.Kısa bir süre sonra Narman-Pasinler yolu üzerinde buluyorsunuz kendinizi.
Kısa zaman öncesine kadar varlığı sadece birkaç jeolog ve yöre halkınca bilinen Narman Kanyonu’nu, Atlas Dergisi ekibi 2002’de dünyaya tanıttı. Dünyada sadece birkaç bölgede bulunan bu ender oluşumlar ülkemizin en önemli doğa harikalarının başında geliyor. Kanyon, Erzurum’un Narman ilçesi sınırları içinde. Narman - Pasinler karayolunun 11 kilometresinden itibaren coğrafya aniden kırmızıya bürünmeye başlıyor. Vadi sistemleri yolun daha çok sağında yer alıyor. Toplam 12 kilometrekarelik alana yayılan Narman Kanyonu’nda yürürken Mars yüzeyinde geziniyormuş izlenimine kapılıyorsunuz. Yoldere Köyü sapağından girildikten sonra köy yoluna sapmayıp düz devam edilirse, 1 kilometre sonraperi bacası görünümlü iki oluşuma varılıyor. Ziyaretçilerin çoğu buradan geri dönüyor. Oysa araçlarını bırakıp vadinin içinde birkaç saatlik bir yürüyüşü göze alanlar, yaşamlarında göremeyecekleri kadar güzel doğa oluşumlarını tanıma fırsatını elde ediyor.Ana vadinin bitiminden itibaren sol yamaçtaki patikayı takip ettiğinizde, yarım saat sonra tüm vadiyi kuşbakışı göreceğiniz bir noktaya varacaksınız. Buradan vadinin görünümü nefes kesici. Vadi içinde dolaşırken rüzgárın peribacalarını nasıl şekillendirdiği gözlenebiliyor. Rüzgar, yağmur gibi atmosferik güçler yüz binlerce yıllık uğraşı sonucunda doğanın sanatçı yanının tüm izlerini Narman Kanyonu’nda gösteriyor. Bir zamanlar göl olan bu bölgeye, akarsular demir içeriği fazla kayalardan aşındırdıkları malzemeleri taşımış. Bu süreç birkaç milyon yıl almış. Daha sonra göl kurumuş ve bölgedeki bu gevşek malzeme önce yağmur, daha sonra da rüzgarca aşındırılarak şekillenmeye başlanmış. Aşınma açısından Kapadokya’nın benzeri süreç yaşanmış burada. Oyuklarda Kapadokya gibi yerleşim olmamasının tek sebebi, kayaların narinliği. Kapadokya’daki volkanik oluşumun silis içeriği fazla tüfleri insan tarafından çok rahat oyularak barınak yapılmış. Oysa Narman gevşek malzemelerin gölde çökelmesiyle oluştuğu için istendiği gibi oyulamamış, barınağa dönüştürülememiş. ABD’deki Grand Kanyon’a benzeyen Narman bir an önce koruma altına alınmalı. Çünkü bu bölge sadece ülkemizin değil tüm dünyanın bir kaç ender oluşumundan biri.
Nerede Kalınır:
Narman ilçesindeki Ögretmenevi kalacak yer olarak en uygun yerdir.
Not:Fotograflar Nusret nurdan Eren'e aittir.
1 yorum:
peri bacalarının hemen üstünde arıları konaklıyorum,birşeyi fazlaca görünce ehemmiyeti kalmıyor ama resimleri görünce vaybe ben bu bacalara alıcı gözüyle hiç bakmadım dıyorum
Yorum Gönder