24 Kasım 2009 Salı

CİLİNGOZ-İSTANBUL CATALCA




Çilingoz, İstanbul Çatalca'ya bağlı bir Karadeniz koyu. Göl, deniz ve ormanın birarada bulunduğu büyüleyici bir doğası var. Burada çadır kurup, kamp yapabiliyorsunuz. Doğayla içiçe, ekonomik ve huzur dolu bir yer. Günübirlik de Çilingoz'a gidilebilir. Ama güzelliğine kapılıp, tüm bir yazı çadırda geçirenlerin sayısı hiç de az değil.Kamp meraklılarının akın ettiği Çilingoz, bu yaz bitmeden mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğimiz, Karadeniz kıyısında, muhteşem bir koy. İstanbul'da yaşayanların son keşiflerinden biri.Haftaiçi giderseniz hala sakin ve huzur dolu bir köşe bulabilirsiniz. Çilingoz'da telefon şebekesi yok. Cep telefonları bulunduğunuz konuma göre bazen çekiyor. Yani şehirden iki saat uzakta olsanız da, kendinizle başbaşa kalabileceğiniz kaçış noktanız olabilir. Denizle orman, göl ve sazlıklar içiçe geçiyor koyda. Tabiatın güzelliği, koyun sakinliği, denizin temiz olması İstanbullu tatilcileri buraya çekiyor.
YALIKÖY'Ü DE GÖRÜNÇilingoz, Çatalca'nın Binkılıç Beldesi'ne bağlı. İki güzergahınız var koya varmak için; Çatalca-Saray yolu üzerindeki Binkılıç Beldesi'nin hemen çıkışından, sağa dönüp 17 km'lik orman içi yolu takip edebilir veya Terkos Gölü'nden sonra Ormanlı, Karacaköy ve Yalıköy yolunu tercih edebilirsiniz. Binkılıç'a kadar yol asfalt. Ama sonra Çilingoz sahilini gösteren tabeladan sağa sapıyorsunuz ve karşınıza oldukça bozuk bir stabilize yol çıkıyor. Yalıköy istikametinden gelirseniz, aynı şekilde Istıranca Dağları'nın arasından uzanan toprak yolda ilerlemek zorundasınız. Çatalca'nın güzel kumsalıyla bilinen, en turistik köylerinden Yalıköy'ü de görmüş olursunuz böylece. Çatalca merkezden, Binkılıç Beldesi'ne yarım saatte ulaşıyorsunuz. Bu yol üzerinde pek çok piknik alanı ve et lokantaları göreceksiniz.
NE YENİR
Ücretli girilen piknik alanlarında mangal yapabilir veya kır lokantalarında nefis kebaplar, ızgaralar tadabilirsiniz. Izgara eti kiloyla veriyor çoğu lokanta. Bir kilo ızgara eti 35 YTL'ye alabilirsiniz. Binkılıç'ı geçtikten sonra, yolda herhangi bir bakkal ya da benzin istasyonu yok. Binkılıç-Çilingoz arasındaki mesafe aslında kısa. Ama toprak yolda en çok 20 km. hız yapılabildiği için, yolu bir buçuk saatte alabiliyorsunuz. Toplamda iki, iki buçuk saatte İstanbul'dan Çilingoz'a ulaşmak mümkün. Sonunda doğanın tüm güzelliklerini barındıran bir koya ulaşacaksınız ve bu yolu katetmeye değer. Istıranca Dağları'nın kayın ve meşe ağaçlarının arasındaki ıssız yolda ilerlerken, yolun sonunda karşınıza yüzlerce otomobil çıkacağını hiç de tahmin edemiyorsunuz.HIRÇIN DALGALAR VE SAKİN GÖLİnce kumlu 80 metre genişliğindeki kumsal, hırçın bir deniz ve sazlıklarla kaplı sakin bir gölü birbirinden ayırıyor. Denize girenleri ve gölde balık tutanları birarada görebiliyorsunuz.
NEREDE KALINIR
Milli Parklar Müdürlüğü'ne bağlı Çilingoz koyu, Zarif Turizm şirketinin işletmesinde. Burada, 30 ahşap bungalov ve kampçılar için çadır alanı bulunuyor. Çadır alanında, otomobilleriyle gelen çok sayıda ziyaretçi konaklıyor. Bungalovlarsa, Binkılıç Belediyesi'ne ait. Sahipleri olan, tel örgü içindeki ahşap evlerde ziyaretçilerin konaklaması mümkün değil. Tesiste, sahilden ormanın içine doğru uzanan 75 dönümlük alanda, ister kendi çadırınızı kurun, ister kiraya verilen 60 çadırdan birinde konaklayın. Haftasonları yaklaşık 1200 aracın giriş yaptığı Çilingoz koyunun, 1200 metrelik bir kumsalı var. İki dev kaya arasına sıkışmış gibi görünen tipik bir Karadeniz koyu burası. Denizi derin ve dalgalı.Plaja günlük giriş otomobiller için 4.50, minibüsler için 11.40 YTL. Çadır kiralarsanız bir gece için 20 YTL ödüyorsunuz. Kendi çadırını kurmanın ücretiyse 5 YTL. Çilingoz'da, eylülün ikinci yarısına kadar kamp sezonu yoğun şekilde devam ediyor. Bu tarihten sonra ziyaretçi sayısı azalıyor. Ama sonbaharda gitmek isteyenler için, tesisin restoranının faaliyette olduğunu söyleyelim.Koyda konaklama bölümleri dışında, duş, tuvaletler, bir restoran ve büfe var. Büfede atıştırmalık, sandviç ve tost çeşitleri satılıyor. Restoranda et-balık ızgara bulabilirsiniz. Sabah kahvaltısı büfenin bahçesindeki masalarda yapılıyor, akşam yemekleri restoranın bahçesinde yeniliyor. Ama kendi yiyeceğinizi kendiniz de götürebilirsiniz. Çilingoz dışında, en yakın konaklama seçeneği Yalıköy'deki Podima Otel. Denize girip, doğayla başbaşa kalabileceğiniz bir kamp tatili için Çilingoz ideal bir yer. Ama çevrenin temizliği konusunda işletme yetersiz kalıyor. Haftasonları plaj çok kalabalık olduğu için etrafta çöpler birikiyor, denizi çok temiz ama plajın daha etkili bir temizliğe ihtiyacı var.
Çilingoz Koyu, Zarif Turizm Tesisi, (İSTOÇ merkez): (0212) 659 10 05
Yalıköy Podima Otel: (0212) 761 88 91
NASIL GİDİLİR
Çilingoz'a sadece kendi otomobilinizle ulaşabilirsiniz. Ama Binkılıç'a kadar Yenibosna'dan kalkan otobüslerle gidilebiliyor. Oradan taksi ile devam etme imkanınız var. TEM otoyolunda, Çatalca gişelerinden çıkıp, sola doğru 13 kilometre gittiğinizde Çatalca'ya, 45 km sonra Binkılıç'a, bir 20 km daha gittiğinizde Çilingoz'a ulaşabilirsiniz.
Not:bilgiler ve resimler wowturkey.com sayfasından alınmıştır.

Hiç yorum yok: