8 Nisan 2009 Çarşamba

MERSİN(MERKEZ)




Akdeniz Bölgesinde bulunan Mersin Antalya ve Adananın ortasında yer almaktadır.Türkiye'nin en yüksek ikinci gökdelenenin bulundugu ve Mersin Devlet Opera balesinin bulundugu 8.kenttir.Kendine özgü yemegi olan tantuni,cezerye ve kerebiç çok meşhurdur.Tarsus'ta bulunan Eshab-ı keyf magarası yine Tarsusta bulunan St.Paul Kilisesi,Kızkalesi ve kızkalesinde bulunan cennet ve cehennem obrukları,Kleopatra kapısı,Erdemlide bulunan erdemli çamlıgı,Narlı kuyu magarası,Susanoğlu,Kapızlı,yaylaları ile ünlü Gözne,Sorgun yaylaları,Anamur ve Anamur da bulunan Anamuryum Harebeleri,Taşucu,Yogurdu ile ünlü silifke ve Silifke kalesi,Alahan manastırı,Narlıkuyu mozaik müzeleri görülmeye deger yerlerdir. Birçok yerel etkinlikler yapılmaktadır.Bunlardan birkaçı:Erdemlide Nisan ayında yapılan Limon festivali Tarsusta mayıs ayında yapılan Fehim Paşa Konagı Tiyatro Etkinliği,Silifke de mayıs ayında yapılan Müzik ve folklor festivali,mayıs-haziran ayları arasında yapılan Mersin Uluslararası müzik festivali,Gülnarda temmuz ayında yapılan geleneksel Yörük ve Türkmen Şenligi......ve bunun gibi birçok etkinlik mevcuttur.Yolunuz Mersine düşerse sıcak insanaları ve dogasıyla memnun kalacagınıza eminim.
NASIL GİDİLİR
Havayolu ulaşımı Mersin’e 67 km. mesafede olan Adana Şakirpaşa havaalanından sağlanmaktadır.
Karayolu: Karayolu ile bütün illere bağlantısı vardır.Otogar Tel: (+90-324) 238 16 48 Demiryolu: Mersin; demiryolu vasıtasıyla bir çok ille birlikte, uluslararası bağlantılara sahiptir. İstasyon Tel: (+90-324) 451 35 10 Denizyolu: Mersin Limanından Uluslararası 100'ün üstünde Liman ile denizyolu bağlantımız mevcut olup, uluslararası nitelikte liman hizmetleri verilmektedir. Taşucu Limanımızdan düzenli olarak deniz otobüsü ile seferler yapılmaktadır.Liman Tel: (+90-324) 233 32 72
NE YENİR
Mersin ve çevre turizm merkezlerinin tümünde yerel mutfağın ürünleri bulunabiliyor. Kebap çeşitleri mutfağın esasını oluşturuyor. Kebap çeşitlerinden bazıları sabah kahvaltısı ya da ara zamanlarda "atıştırmalık" olarak da yeniyor. En yaygın olanı, kebapçıların yanında neredeyse her sokak başında bulunanı Tantuni. Küçük parçalara ayrılmış biftekten yapılıyor. Kebabın çeşidini ise saymak mümkün değil, onlarca çeşidi var. Ama Çukurova ve Güneydoğu’da ortak özellikler gösteren mutfağın Mersin’e özel yanları da var. Fırında veya kızartılarak yapılan içli köfte Mersin’de haşlanarak yapılıyor ve daha hafif oluyor.Deniz ürünlerine gelince "Jumbo" denilen iri karidesler, doğu Akdeniz’in en beğenilen balığı lagos, çipura, kalamar, akya, eşkina, ahtapot, kalamar, subye diye sıralanıyor.Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra Mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.Tatlı çeşidi de zengin; en özgün tatlı havuçtan yapılan cezerye. Her yerde bulunuyor, Kadayıfın salamura yapılmamış taze peynirli olanı diye tarif edebileceğimiz künefe de çok ünlü.Son zamanlarda yeni icat bir tatlı daha çıktı. Özellikle rakı sofralarının sonunda sunulan bu tatlı Mersin tarımının yeni ürünü avokado, tahin, dövülmüş ceviz ve balla yapılıyor. Mersinlilerin yeni gözdesi olmaya aday.
NEREDE KALINIR
Gondol Hotel Tel:(+90 324) 234 12 00
Taksim İnternational Tel:(+90 324) 336 10 10
Mersin Hiltonsa Tel:(+90 324) 241 50 00
Sahil Martı Otel Tel:(+90 324) 358 37 00 Mezitli
Mersin Otel Tel:(+90 324) 238 10 40
Sultaşa Otel Tel:(+90 324) 341 20 00
Nobel Otel Tel:(+90 324) 237 22 10
Mistur hotel Tel:(+90 324) 237 50 28
Büyük Yalçın Otel Tel:(+90 324) 226 35 25

Hiç yorum yok: