18 Mart 2010 Perşembe

DEMRE-ANTALYA


Antalya körfezinin batısında teke yarımadasının güneyinde bir yerleşim yeri olan Demre, doğusunda Finike İlçesi, batısında Kaş İlçesi, güneyinde ise Akdeniz ile sınırdır.
Üç tarafı dağlarla çevrili bulunan ilçenin kurulduğu arazi Demre Çayının getirmiş olduğu verimli alüvyonlu topraklardan meydana gelmiştir.
Toros dağları eteklerinde ve Akdeniz'in turkuaz renkli denizi arasında yer alan Demre, bahar aylarında limon ve portakal çiçeklerinin mis gibi kokularıyla, yerli yabancı tüm turistleri büyülüyor. Likya medeniyetinin izlerini taşıyan kentte; çocukların, denizlerin ve gezginlerin koruyucusu sayılan St. Nikolaus Kilisesi, en önemli ziyaret yeri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de yurt dışından gelen katılımcılarla her yıl çeşitli etkinliklere sahne oluyor. Ağaçlarla ve çiçeklerle kaplı bahçede heykeli olan Noel Baba ve St. Nikolaus Kilisesi, dış etkilere karşı yapılan özel bir çatı altında korunuyor. Yer mozaikleri, kemerli salon ve odaları, lahitleriyle binlerce turistin ziyaret ettiği kilise, ilginç ve oldukça başarılı bir akustik ses düzenine sahip. Sahne altındaki ses tüneli kapısında duranlar, tünelin diğer ağzında konuşulanları çok şaşırtıcı bir şekilde, ekolu bir efektle duyabiliyorlar.
Antik kentlere meraklı olanlar, Çayağzı yolundaki Andriake ören yerinde bir gezi yapabilirler. Demre'nin sahili ve Çayağzı'nın (Demre-Myrus) denize döküldüğü deltanın 1 km uzunluğundaki kumsalı caretta carettalara evsahipliği yapıyor.
NASIL GİDİLİR
Antalya`nın batısında Finike ile Kaş ilçeleri arasında yer alan Demre, Antalya`ya 147 km uzaklıkta. Bitmesini istemeyeceğiniz güzelliklerle dolu geniş asfalt yolla ulaşılan Demre`ye çam ağaçları arasından Kaş yönünden geliş ise bir başka keyif. Otobüs yolculuğunu seçenler, Demre-Antalya arasında saat 20:00`ye kadar karşılıklı yapılan seferleri kullanabiliyorlar. Simena`ya gitmek üzere Çayağzı mevkiine Demre`den gelenler üç km yol katediyorlar. Burada bulunan Noel Baba-St. Nikolaus Kilisesi ziyaret edilebiliyor. Andriake kent kalıntıları çevresi, yarı batak ve yumuşak toprakla kaplı. Bu nedenle gezi için ağaçlık bölümü kullanabilirsiniz.
NE YENİR
Demre-Çayağızı mevkii, çeşitli kafe ve çay bahçeleriyle yorgunluk atılıp dinlenenlerin tercih ettiği bir sahil bandı. St. Nikolaus Kilisesi çevresi, turist gruplarına yemek sunabilen restoranlarla çevrili, Simena'ya gidenler için sahil boyu da restoranların yoğun olduğu yerler. Ayran ve gözlemecilere her yerde olduğu gibi burada da adım başı rastlanıyor. Seracılığın gelişme gösterdiği bölgenin ortak özelliği; turfanda sebze ve meyvelerin yıl boyu bulunabilmesi. Hemen her yerde Finike'den getirilen portakalları yiyebilir ve portakal suyundan içebilirsiniz. Demre'deki restoranlardan bazıları şunlar:
Özer Dinlenme Tesisleri
Tel 0-242) 871 33 64
İpek Restoran
Tel 0-242) 871 54 48
Çalpan Restoran
Tel 0-242) 871 52 75
NEREDE KALINIR
HOTEL Demre +90 242 871 65 25 Taşdibi Mevkii Düğün Salonu Yanı
Andriake Otel +90 242 871 46 40 Demre girişi anayol üzeri
Grant Otel Kekova +90 242 871 45 15 PTT cad.
Şahin Otel +90 242 871 56 86 Müze Cad. Belediye Karşısı
Kıyak Otel +90 242 871 20 92 Yunus Emre İ.Ö.Okulu yanı
Murat Otel +90 242 871 58 86 Finike Cad

Not:fotograflar ve bilgiler demre kaymakamlıgı sitesinden alınmıştır.

1 yorum:

Ucuz Tatil dedi ki...

Güzel bir tatil yazısı