Assos doğayla tarihin iç içe geçtiği, insanı büyüleyen tarihi bir yerdir.Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Behramkale köyünde bulunan Assos, Asya’nın batıda ki son noktası olarak bilinen Babakale’ye (Lekton) 20 km. uzaklıktadır. Troya’dan sonra bölgede ki en büyük antik kenttir. Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu ve ekibinin uzun çalışmaları ve bölgede ki yapıların orijinal mimarileri bozulmadan oluşturulan tesisler sayesinde Assos şirin bir ören ve tatil yeri olmuş. Tarihin 21.yy.daki yansıması olan Assos 238 m yükseklikte yer alan bir tepeden Ege’yi seyrediyor. Assos’un bu keyifli seyirdeki gözleri tepedeki Athena ise denizin yosun kokusunu sahildeki limanla soluyor.Assos’a gittiğinizde ilk önce en tepeye çıkıp Athena Tapınağını görün. Eşsiz manzarası ve güzelliğiyle burası sizi büyüleyecektir. Daha sonra aşağıya inip köyün içinde dolaşırken buradaki Medusa başları ve Athena Tapınağı figürlerinden birer tane alırken burada ki kadınların sattığı yüzlerce yıldır üretilen zeytinyağları ve kekiklerden de almayı unutmayın. Temiz havası, denizi, tarihi, huzurlu, sessiz ortamı ve deniz ürünlerinin yanı sıra; Assos, bünyesindeki tesisleriyle de konuklarına kültür ve dinlence dolu bir tatil imkânı sunuyor.
Assos Harabeleri
Görmeden dönmemeniz gereken ilk yer Assos Harabeleridir.M.Ö 1000 yıllarından itibaren bu bölgeye yoğun olarak Ege Denizinin öte yanından gelen insanlar yerleşmeye başladı.Önce Midilliler yerleşti rivayetlere göre. Zaten gidince göreceksiniz. Midilli hemen karşınızda duruyor.
Athena Tapınağı
Athena Tapınağı M.Ö. 6 ıncı yüzyıla tarihlenir. Biga yarımadası ve Edremit Körfezi'ni koruyucu özelliğine bakan bu Dorik tapınak eski ihtişamı ile restore edilmiştir. Assos Atina tapınağı Anadoludaki en eski Dorik tarzdaki tapınakların başında gelir. Tapınağın kalıntılarına vuran ay ışığını seyretmek muhteşemdir. Aynı şekilde güneş yavaş yavaş yükselirken şehrin üstünde Edremit Körfezi'nin şahane görüntüsü ile birlikte çok hoş bir uyum yaratır. Tepeden denize doğru Agoralar, bir tiyatro ve bir de Gymnasium görülebilir.
Behramkale ve Assos
Burası Türk sanatçılarının canlı, samimi ve bohem havaları nedeniyle onların ortak yeri olmasıyla da üne kavuşmuştur. Behramkale'nin 25 km batısında, Gülpınar köyünde M.Ö. 2 inci yüzyılda Apollon Smintheus Tapınağı'nın yapıldığı tarihi şehir Chryse yer almaktadır. Gülpınar'ın 15 km batısında, işaretleri bulunmayan sivri kayalıklı bir sahil boyunca uzanan yolda, denize inen dik yamaçtaki hoş köy evleriyle, Babakale bulunmaktadır.
NASIL GİDİLİR
İstanbul-Çanakkale yolu üzerinden İzmir'e doğru giderken Ezine'yi geçtikten sonra Ayvacık'tan sağa, Behramkale yönüne dönerek Assos'a ulaşabilirsiniz. Ayvacık-Assos arası 18, Çanakkale'den uzaklık ise toplam 95 kilometredir. Edremit Küçükkuyu üzerinden gelenler, sahil yoluyla Assos'a gidebilirler. Farklı bir yol kullanmak istiyorsanız, Çanakkale'den sonra Geyikli Gürpınar sahil yolunu takip ederek Bademli üzerinden Koyunevi köyüne giden kavşaktan deniz tarafına dönünce, 4.5 kilometrelik rampayı inerek Sokakağzı sahiline gelebilirsiniz. Yolu bozuk, yokuş ve toprak olan Koyunevi köyüne, Ayvacık-Gürpınar arasında günde 10 sefer yapan minibüslerle de ulaşılabilir. Özel araç kullananlar ise Ezine-Ayvacık'ta yakıt ikmali yapabilirler. Assos'un bazı yerlere uzaklıkları şöyle:
Çanakkale-Assos:100 km.
Assos-İstanbul:380 km.
Assos-Bursa:300 km.
Assos-İzmir:290 km.
Gelibolu-Lapseki veya Ecebat-Çanakkale arası saat başı kalkan feribot seferleriyle de geçilebilir.
NE YENİREylül ayında başta lüfer olmak üzere balık bolluğu yaşanıyor Vahşi deniz çipurası, barbunya, kupa, sinarit, karagöz ve diğer balık çeşitlerini bulmak mümkün.Akdeniz'den Ege'ye, Marmara'ya, Karadeniz'e yumurta bırakmaya giden balıkların göç yolu üzerinde olan Assos-Babakale-Kumburnu gibi kıyılar, tam anlamıyla deniz ürünleri cenneti.Assos Limanı çevresinde bulunan otellerin alt katları restaurant ve barlarla kaplı Deniz üzerine kurulu teraslarda, bölgenin tüm balıkları yenebiliyor Plajın üstünde ve yanında bulunan kafeler, ailece oturularak sıcak ve soğuk meşrubat içilebilecek yerler Sahilde satılan "Waffle" isimli kaymaklı özel bir dondurma de, yörenin spesiyali Sokakağzı sahilinde mantıcı, pizzacı ve çeşitli çay bahçeleri yer alıyor Bir aile işletmesi olan "Özlem Motel"in restaurantında sabah ve akşam limana yanaşan balıkçılardan alınan taze balıklardan, et ve piliç ızgara çeşitlerinden oldukça uygun fiyatla yemek mümkün olabiliyor.
NEREDE KALINIR
Assos ve Sokakağzı'nda ki yıl boyunca açık konaklama tesislerinde kalanların yanısıra; pansiyon ve motellerin bahçelerinde çadır kurup kamp yapan karavancılara da rastlanıyor Sokakağzı sahilindeki pansiyonlarda bulunan ortak mutfaklarda ise tüm ihtiyaçlar düşünülmüş
Assos Eden Beach OtelAssos'a 17 kilometre uzaklıkta, Kadırga köyü sahilinde bulunuyor 44 oda, bar, restaurant, butik, bahçe, kafeterya, spor alanları ve karavan kampingi de yer alıyor Assos'taki diğer oteller şunlar;
Assos Terace Motel
Assos Kervansaray
Hotel AssosBehram Otel
Yıldız Saray
Sokakağzı sahili tesisleri ise şunlar:
Kayalı Pansiyon (Şakir Kayalı)Tel: (286) 723 42 09
Özlem MotelTel: (286) 723 42 13
Sokakağzı MotelTel: (286) 723 42 06-07
İmada MotelTel: (286) 723 42 41
"İmbat" ve "Yılmaz" ise yöredeki diğer konaklama tesisleri arasında yer alıyor.
Not:Fotograflar yakamozvakti.blogcu.com'dan alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder