Kış turizminin yeni kayak merkezi Kartepe, bu kadar kısa sürede, size günübirlik kayak keyfi yaşamanızı ve doğayla iç içe olmanızı hedefliyor. Böylece hem kayak sporu pahalı bir spor olmaktan çıkıyor hem de kayak severler kayak yapmanın tadına varabiliyor.Kış turizminin yeni kayak merkezi Kartepe, bu kadar kısa sürede, size günübirlik kayak keyfi yaşamanızı ve doğayla iç içe olmanızı hedefliyor. Böylece hem kayak sporu pahalı bir spor olmaktan çıkıyor hem de kayak severler kayak yapmanın tadına varabiliyor. Kartepe, Kocaeli’nin hemen çıkışında; Maşukiye’de. Bursa, Ankara ve İstanbul üçgeninin tam ortasında bulunuyor. İstanbul’dan İzmit’e doğru hareket edip, yaklaşık 100 kilometre sonra otobandan çıkınca Maşukiye’ye ulaşıyorsunuz. Az ileride Kartepe, bütün heybetiyle sizi bekliyor. Yani kayak keyfi yaşamak için uçağa binip uzak diyarlara gitmeye ya da zorlu yollarda saatlerce araba kullanmaya gerek yok. Maşukiye’den zirveye çıkmaya başlarken, vahşi doğaya adım atıyorsunuz. Yolun iki tarafını kaplamış geniş yapraklı ağaçların arasından geçtiğiniz zirve yolculuğu, 17 kilometre. Son derece zengin bitkisel örtüye sahip bölge, aynı zamanda yaban hayvanları için bakir bir saha. Öyle ki, özellikle sonbaharda sarıdan kahverengiye kadar onlarca farklı tonlara bürünmüş ağaçları izlerken; her an karşınıza bir geyik, bir ayı, hatta bir yaban domuzu çıkabilir. Doğayla baş başa kaldığınız yaklaşık 10 dakika süren yolculuktan sonra, bin 700 metre zirvedeki Kartepe’ye ulaşıyorsunuz. Tatil keyfini süreceğiniz bu yer, tüm güzelliğiyle sizi selamlıyor. Kış sporlarının yapıldığı diğer turistik bölgelerden farklı olarak, deniz ve göl manzarasına sahip birkaç dağdan biri Kartepe. Sapanca Gölü’nü ve İzmit Körfezi’ni tepeden görüyor. Doğası ve benzersiz pistleriyle kısa sürede kayakseverlerin gözdesi olmaya aday mekan, en modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor. 3 milyon 500 bin metrekare alan üzerine yayılan tesislerde Türkiye’nin en büyük kayak pistleri yer alıyor. Kayak yapmak için, Kartepe, Geyikalanı ve Kürekdağı arasında kalan Kadıkonağı adı verilen alan kullanılıyor. Kartepe, aslında sadece kayak turizmi için planlanmış bir tesis değil. Baharda yayla çiçekleri, yazın birbirinden güzel çam ağaçları, sonbaharda ise renkleriyle adeta alev alev yanan meşe ağaçları var. Ayrıca golften futbola, trekkingden, binicilik sporuna kadar her dönem için farklı etkinlikler düzenleniyor. Fakat en büyük yatırım kayak turizmine. Türkiye’deki diğer kayak merkezlerine oranla tabii şartları daha avantajlı olan Kartepe’de, 4 lift ve 12 pisti kullanmak mümkün. Kaymayı bilmeyenler için ayrı, profesyoneller için ise ayrı pistler organize edilmiş. Kayak merkezlerinin korkulu rüyası ‘karsızlık’ yani yeterince kar yağmamasına da bir çözüm bulunmuş: Sun’î kar sistemleri hazırlanmış. Dört gözle beklediğiniz hafta sonu tatilinizde, havanın size sürpriz yapma ihtimali yok. Güneş de açsa kayabiliyorsunuz
NASIL GİDİLİR
TEM’den Sapanca çıkışından ayrılın. Çevreyolundan çıkınca sola Maşukiye/İzmit yönüne sapın. (Sağ taraf Sapanca’nın merkezine gider). Birkaç km sonra solda küçük bir meydanlık göreceksiniz…Burası Maşukiyedir. Meydana girip sola devam edin. 50 mt sonra sağda “Kartepe turistik tesisler” tabelasını göreceksiniz. Birkaç km daha tırmandıktan sonra alabalık restoranlarına geleceksiniz. Bunlara girmeden soldan devam edin bu yol sizi Kartepeye kadar çıkartacaktır.
İstanbul’a sadece 115 km mesafede olup; bunun 90 km’si TEM gören muhteşem manzarası ile orman içerisinden 1 saat sürüyor. Yapılan meteorolojik çalışmalara göre, Kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak kışın bölgeye yoğun yağış getiren Karayel rüzgarının Marmara bölgesinde ilk karşılaştığı Kartepe’nin 1100 m üstündeki yüksekliklerine yoğun kar yağışı getiriyor.Kartepe Kocaeli Maşukiye ilçesinin hemen kuzeyinde bulunmaktadır. Eteklerinde kayak tesisleri bulunan yakın bir merkez olmuştur. Kartepe kış aylarında cazip bir kayak merkezi olmayı hedeflemektedir. Aytepe, Kocaeli Yuvacık ilçesine bağlı, yuvacık baraj gölünün hemen üstünde bulunan 900 metre yüksekliğe ulaşan bir tepedir. Aytepe ve çevresinde tipik Karadeniz bitki örtüsü özellikleri görülebilir. Yöre halkının da Karadenizli olması bu bölgeye daha karakteristik özellik katmıştır. Dağınık yerleşimli, yanında serender bulunan ahşap köy evleri, kara lahana dikili bahçeleri bu özelliklerden bazılarıdır. Bölgede Beşkayalar tabiatı koruma alanı bulunmaktadır.
NE YENİR
Maşukiye’de, Kartepe’den gelen Yayla deresinin aktığı Alabalık Vadisi civarında çok sayıda alabalık çiftliği ve restoran bulunuyor. Kiremitte yapılan, tereyağı ve mantarla desteklenmiş alabalığın tadına doyum olmuyor. Kartepe’ye çıkan yol üzerindeki bazı restoranlardan Sapanca gölünün çok güzel manzaraları var. Maşukiye’deki Vadi (0262 354 22 02) ve Motali (0262 354 32 38) bölgenin iyilerinden. Kartepe’de bulunan Kadıkonağı Restaurant’ta et ürünlerinin tadını çıkartabilir, tepedeki Geyikalanı Restaurant’ta ise sucuk ekmeği deneyebilirsiniz (0262 315 47 00).
NEREDE KALİNİR
Kartepe’de şu an The Gren Park Resort isminde 250 odalık güzel bir otel bulunuyor. Otelde açık büfe hizmet veren Şimşek Restaurant ve alakart yemek yiyebileceğiniz İtalyan ve Osmanlı restoranları var. En üst katta ise gece hayatına meraklı olanlar için Roof Bar bulunuyor. Otelin yanında 50 adet apart mevcut. İki oda ve bir salondan oluşan bu apartlar özellikle aileler için çok ideal. Otelde balo salonu ve şirket toplantıları için kullanılabilecek yedi salon da bulunuyor.
(0262 315 47 00). thegreenpark.com
Yazıcılar Otel ise Maşukiye’de bulunan ve çam ağacının dekorasyonda ağırlıklı olarak kullanıldığı bir mekan. 26 odası ve yemyeşil manzaralı. Alkol satılmayan restoranında kiremitte alabalığı deneyebilirsiniz (0262 354 29 00 yazicilar.org
Fotograflar wowturkey.com sayfasından alınmıştır.Bilgiler saffetemretonguc.com dan alınmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder