Ankara, İstanbul, Eskişehir üçgeni arasında yer alan Beypazarı, turistlerin önemli uğrak yerlerinden biri olmasının yanı sıra bünyesinde barındırdığı sayısız özelliği ve güzelliği ile ziyaret edilmeye değer sürprizler sunuyor. Zengin tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede eski ve yeniyi bir arada yaşarken, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri, göz okşayan sıcak ve estetik mimarisi, ilçenin dikkat çeken temizliği, yöresel lezzetleri konuklara alaka gösteren misafirperver olduğu kadar yardımsever oluşları fark ediliyor. İlçe, turizmde moda olmaya aday gezi yerlerinin başında yer alıyor.Beypazarı, Türk kültürünün güzelliğini, zevkini ve inceliğini yansıtan sımsıcak insanlarla dolu şirin bir ilçemiz... Biz 3500 yıllık tarihi, ahşap evleri, el sanatları ve saray tarzı mutfağıyla seviyoruz bu şirin ilçeyi. Amacımız Türkiye'de görülmesi gereken 10 yerleşim alanından birisi olan Beypazarı'nı tanıtmak.Beypazarı'nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri, şehrin tüm güzelliklerini bir arada görebildikleri Hıdırlık Tepesi'dir. İlçenin tüm bölgelerine hakim olan tepeden tarihi konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunu tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz. Ayrıca Restorasyonu tamamlanmış ve hizmete açılmış bir çok Tarihi Konağı barındıran Alaaddin Sokak; yöresel ürünlerin satıldığı standların kurulduğu şehrin en gözde mekanı. Beypazarılı ev hanımlarının tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi el emeği ürünlerini tadarak alışverişinizi yaparken, Anadolu insanının misafirperver ve içten mizacını tamamen koruyan Beypazarılılarla sohbet etme fırsatı da bulabilirsiniz. Ayrıca pansiyon olarak hizmet veren dolap içi banyolarıyla, sofasıyla, sandıklarıyla yöresel tarzda döşenmiş konakları inceleyerek geçmişe kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
NASIL GİDİLİR
Beypazarı'na ulaşım için; Ankara'da bulunan Etlik Otobüs Terminali'nden (Eski Garajlar) saat başı, Akköprü Migros'tan yarım saat arayla otobüs ve minibüsler hareket etmektedir. İlçemize kendi araçlarıyla gelmek isteyenler için; Ankara-İstanbul yolu üzerinde bulunan Sincan-Yenikent yol ayrımından devam edilerek, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkılır. Beypazarı;Ankara'dan 100 km, İstanbul'dan 320 km uzaklıktadır.Yola İstanbul'dan özel araçla çıkanlar otoyolu tercih ederlerse Adapazarı Akyazı sapağına kadar rahat gelebilirler.
NE YENİR
Beypazarılılar "Havuç Lokumu" ile ilgi çekerken, yöreye has bir tür galeta benzeri yiyecek olan ve lezzeti ile olduğu kadar tok tutup dayanıklı bir besin türü "Kuru" da sevilen yiyecekler arasında. Beypazarı müze yolu üzerinde tarihi dokusu içinde açık ve kapalı bölümleri ile Beypazarı Belediyesi tarafından hizmet veren"Taş Mektep Beypazarı Sofrası"(içkisiz) yöresel tatların buluşma noktası olarak rağbet görüyor.Kalaycılar sokak müze yolu üzerinde "Beypazarı Sofrası" olarak tanınan bir başka mekanda yörenin hafif acı biberli tarhana çorbası tadıyla iştah açarken, yine yöreye özgü bir başka yemek etli yaprak sarma eski zaman usulü kapaklı kalaylı bakır kap içinde masanıza geliyor.Dolmaların tadı kadar zahmetli hazırlanışı, beğeni topluyor. Yöresel yemeklerin belli ki en iddialı çeşitlerinden biri olan güveç'in ayrı çeşitleri bulunuyor. Dana ve kuzu kuşbaşı et ile beraber pilavlı, tavuklu pilavlı, sebzeli etli, güveçler odun fırınında toprak güveç kabında pişirilip yaprak sarma ile mönüde yerini alıyor. Sofranıza Beypazarı havucundan yapılma rende havuç salatası, Beypazarı kıvırcık marul salatası, küçük acı biber turşusu, salatalık turşusu, ince kesilmiş turp salatası, odun ekmeği iştah kabartmaya yetiyor. Beypazarı'nın beğenilen 40 katlı cevizli baklavası tadı ve hafifliği ile yemeğinizi tamamlıyor. İnce belli bardaklar ile servis edilen demli çay sonrası istenen hesap pusulası Beypazarı ev maketi içinde konuklara sunulurken, yörenin anısına bir de ucunda Beypazarı'nın biblo evi sallanan anahtarlığı anı olarak sunuluyor.Tel no: 0(312) 763 15 18Beypazarı Müzesi yolunda yemek yenecek bir başka seçenek ise Mevalar'ın Konağı. Sabah Kahvaltısı, yöreye has Yarımca, Gözleme çeşitleri, Höşmerim tatlısı, Yayık ayranı mönüde yer alanlar arasında.Tel no: 0.(312) 762 36 98
NEREDE KALINIR
Turizm konusunda kısa zamanda büyük aşama kaydeden Beypazarı'nda konaklama tesisleri sınırlı sayıda, bununla beraber eski evlerin yaşam kültürünü teneffüs edileceği 5 konaklama tesisi hizmete girme noktasına ulaşmış.
Selam OtelMilli Egemenlik Cad. No: 21Tel no: 0(312) 762 39 89
Tarihi Taş MektepAkatlar Mah. İnci Sok. No.14.Tel no:0(312) 763 15 18
1 yorum:
çok güzel bir gezi blogu olmuş tebrik ederim..
Yorum Gönder