19 Ağustos 2009 Çarşamba

ADRASAN(CAVUŞKÖY)-ANTALYA







Adrasan keşfedilmeyi bekleyen gizli bir cennet bence.Eger aradıgınız sessiz,sakin ve ailenizle geçirebileceginiz huzurlu bir tatil ise işte burası tam size göre.Etrafı daglarla çevrili yeşilin en güzelinin sergilendigi,mavinin en mavi oldugu bir koy Adrasan.Kısmi sit alanı ilan edildigi için tatil köylerinin kurulmadıgı bir koy. Buraların devamlı tatilcileri genelde aynı otelde kalıp her sene birbirleriyle karşılaşırlar.
Sürekli esen rüzgar sayesinde Antalyaya oranla 3-4 derece sıcagı daha az hissediyorsunuz. Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı ve 1996 yılında belde olmuş bir cennet. Çevresi çam ağaçları ile kaplı bir koya sahip. Adrasan ismi Rumcadan geliyor ve belde yeni adıyla Çavuş köy olarak da tanınıyor. Sırtını Beydağlarına dayamış olan koyun zemini kum ve denizi sığ çevresi ise karayolu olmayan birbirinden ilginç doğal güzelliklerle dolu. Su sporlarına meraklı olanlar için de, eşi bulunmaz bir parkur niteliği taşıyor.Deniz suyu sıcaklığı yüksek ve sezonu uzun yörede, özellikle berrak ve 29 metreye yakın sualtı görüş mesafesine sahip deniz, balıkadam ve sualtı fotoğrafçıları için yeterli şartları oluşturuyor.Adrasan’ın kapalı koyu, geniş ve uzun bir kumsala sahip. Her yerinden denize girme imkanı var. Koyun karşısındaki Musa Dağı’na bağlı Eliğ, tepesi çökmüş bir deveyi andıran silueti ile ilgi çekiyor. Koyun başında Markız tepesi yer alıyor. Adrasan koyunun her iki tarafından çıkılan orman içi yükseklikler, koyun ne kadar estetik olduğu konusunda fikir sağlayacak güzellikler sergiliyor.Adrasan’da düzenlenen faaliyetler arasında koyları gezmek için tekne turları, balık avı turları ve dalış turlarıda mevcut.Tatile gelenler dalış kursları alabiliyor. Daha önce hiç dalmamış olsalar bile deneme dalışı yapabiliyorlar veya deneyimli olanlar her gün grup dalışlarına katılarak Pırasalı ada mevkii ile Sulu ada karşısındaki Hacivat mevkii’nde 25-30 metrede dalış gerçekleştirebiliyor. 1 hafta kursa katılan öğrenciler kurs sonunda bir yıldız dalış sertifikası alabiliyor.Yörede ki yayla’da yaşayan yörük köylüleri kendi ürettikleri tulum peyniri, tereyağı, kokulu portakal balı ve köy yumurtasını çevredeki turistik tesislere vererek değerlendiriyorlar.
Bisiklet ile uzun yol yapmaktan ya da uzun süren maceralı yürüyüşlerden hoşlananlar için Adrasan'dan Sazak Koyuna kadar 3-4 saat kadar süren bir patika mevcut.Rehber eşliğinde gidilmesi gereken yol, elektrik dahi olmayan Sazak Koyunda son buluyor.Medeniyetten uzak bu koya uğrayan tekneler ile Adrasan'a dönebilirsiniz.
Adrasan'a Nasıl Gidilir?
Özel arabanızla geliyorsanız Antalya'dan Kemer istikametine gidiyorsunuz, Kemerden sonra Tekirova'yı geçtikten sonra yolun solunda Olympos, Çavuşköy (Adrasan) tabelasınını görüyorsunuz. Deniz yönüne uzanan biraz virajlı ve çam ağaçlı 20 km'lik asfalt yola giriyorlar. 15 km sonra Olympos sapağı geliyor sapmadan devam ettiğinizde Çavuşköy meydanına geliyorsunuz, Jandarma merkezinden sola sahile inen yola dönüp yaklaşık 2 km devam ettikten sonra karşılaşacağınız çınar ağacı ve camiden sola dönerek dere kenarından kısa bir süre yol almanız yeterli oluyor. Deniz yönüne uzanan biraz virajlı ve çam ağaçlı 20 km'lik asfalt yola giriyorlar. 15 km sonra Olympos sapağı geliyor sapmadan devam ettiğinizde Çavuşköy meydanına geliyorsunuz, Jandarma merkezinden sola sahile inen yola dönüp yaklaşık 2 km devam ettikten sonra karşılaşacağınız çınar ağacı ve camiden sola dönerek dere kenarından kısa bir süre yol almanız yeterli oluyor.

Hiç yorum yok: