31 Ağustos 2009 Pazartesi

AVANOS-NEVŞEHİR






Nevşehirin 18 km.kuzeyindedir Avanos.Bölge,birbirinden güzel kaya kiliseleri,doğal güzellikleri, vadileri ve yeraltı şehirleriyle bir açık hava müzesi durumundadır.Avanos, Kapadokya bölgesinin el sanatları, doğal güzelliği, eski evleri ve sanatçı insanıyla bilinen bir ilçesidir. Kızılırmak ilçeyi ortadan ikiye böler. İki yakayı sallanan asma köprü ve tarihi taş köprü birbirine bağlar. İlçenin bir yakası yeni Avanos diğeri ise eski Avanos olarak adlandırılır. Eski yaka Kültür bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır ve kayadan oyma ve taştan yapılma eski Avanos evlerinden oluşur. Bu ev ve kayadamlarda Hititlerden bu yana devam eden çanak atölyeleri, yöresel kilim, halı dokuma ve satış mağazaları ile Avanos Evi nin de aralarında bulunduğu restore edilmiş eski evlerden oluşan konaklama yerleri vardır.

Gezilecek Yerler

Zelve: Avanos'a 5 km, Paşabağlarına 1 km uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden olaşan Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.

Çavuşin (Nicephorus Phocas) Kilisesi: Göreme-Avanos yolu kenarında, Göreme'ye 2.5 km uzaklıktadır. Oldukça yüksek tek nefli, beşik tonozlu, üç apsisli olan kilisenin narteksi yıkılmıştır.

Güllüdere (Aziz Agathangelus) Kilisesi: Çavuşin köyüne yaklaşık 2 km uzaklıktaki Güllüdere vadisinin en soldaki kolunda yer alır. Vadinin hemen başlangıcında, solda dik bir yamaç üzerine yapılmıştır.Nef, dikdörtgen planlı, düz tavanlı ve geniş tek apsislidir. VI.-VII. yüzyıla tarihlenen mimariye IX.-X. yüzyılda apsis ilave edilmiştir. Apsisteki iki ya da üç fresk seviyesi apsisin devamlı olarak boyandığını gösterir. Madalyon içinde tahtta oturan İsa'nın sağında ve solunda yer alan İncil yazarlarının sembolleri simetrik olarak resmedilmiştir. Düz tavan, kabartma olarak yapılmış, ortada daire içinde haç, kenarlarda ise palmiye motiflerinin arasında çelenk motifleriyle dekore edilmiştir. Bu şekilde haçı esas alan dekorasyonlar daha çok İkonoklastik Döneme aittir. Kapadokya'da yaşayan halkın haça karşı özel sevgisinden dolayı İkonoklastik Dönem sonrasında da sevilerek yapılan bir motiftir. Çünkü haç Kudüs'teki "Kutsal Haç"ı temsil etmekteydi.

Özkonak Yeraltı Şehri: Avanos'un 14 km uzağında yer alan yeraltı şehri, İdiş dağının kuzey yamaçlarına volkanik granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça yoğun olduğu yere yapılmıştır. Geniş alanlara yayılmış olan galeriler birbirlerine tünellerle bağlanmıştır.
Gezilecek Diger Yerler
Alaattin camii,Yerlatı Camii,Eski Taş Evler,Çanakçı Heykeli,Kaya Oyma Yerler ve Yerlatı Şehirleri

Vadiler:Nevşehir,Niğde,Aksaray ve Kayseri illeri arasında yer alan, 3.Jeolojik zaman sonu ile 4.zaman başlarına kadar faaliyet gösteren Erciyes ve Hasan Dağlarının volkan tüflerinden meydana gelmişlerdir.Binlerce yıl yağmur ve kar sularının, sellerinin, rüzgarın,sıcaklık farklarının ve arazi yapısı gibi bir çok faktörün etkisiyle toprağın aşınması sonunda oluşan vadiler ve peri bacaları eşsiz ve benzeri olmayan tabiat harikalarıdır.Zelve, Dervent, Güllü Dere, Kızılçukur ve Dere Yamanlı vadileri ilçemiz sınırları içinde bulunan ve birçok turist çeken vadilerdir.
Yapmadan dönme
Avanos'ta çanak-çömlek atölyelerinde ayakla çevrilen tezgahların başına geçerek, seramik kap yapmadan,
El sanatlarından satın almadan
Yörelere özgü şaraplardan tatmadan dönmeyin.

Not:fotograflar Avanos belediyesi sayfasından alınmıştır.

Hiç yorum yok: