1 Eylül 2009 Salı

CAMİLİ KÖYÜ-ARTVİN





Camili, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı 6 köyden (Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur) oluşan coğrafi bir bölgedir. Yörenin eski adı Macahel (veya Maçahel) olup, bu isim de halen kullanılmaktadır. Borçka-Camili karayolu üzerinde yüksekliği 1830 m. olan geçit, "Maçahel Geçidi" (Küçük Yayla) olarak anılır. Tarihsel ve coğrafi olarak Macahel yöresi, Türkiye'den komşu ülke Gürcistan'a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti sınırları içerisine doğru yayılan uzun bir vadinin genel adıdır. Vadiye Macahela (veya Maçahela) vadisi de denir. Vadi boyunca akan, ana kollarını Uğur-Maral ve Efeler derelerinin oluşturduğu akarsu Macahel Suyu olarak anılmakta olup, sınırı geçtikten sonra, Acar Suyu'ndan önce sağdan Çoruh Nehrine karışır. Camili-Efeler ormanı, sadece Türkiye'nin değil, neredeyse bütün Avrupa'nın tek insan eli değmemiş orman ekosistemidir Sahada görülen kayın, göknar, ladin, gürgen, kestane, kızılağaç başlıca ağaç türleridir Bunun yanısıra çeşitli meşe türleri de bulunmaktadır Ayrıca koruma sahasının bulunduğu havza yırtıcı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadırZor ulaşım koşulları,bölgenin göç vermesi,nüfus artış oranının azalması zarar görmesini önemli ölçüde engellemektedir.
Camili Şelaleleri ; yerel yemekleri,müziği ve sıcakkanlı sakinleriyle bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini ve beğenisini toplayan özel yerlerden biridir.
Ardanuç Cehennem Deresi Kanyonu:Artvin-Ardanuç karayolunun 25 nci kmsinde yer almaktadır Kanyon ilginç jeolojik yapısı ile Türkiye’nin sayılı kanyonları arasında bulunmaktadır.
Görgit yaylası:Camili-Gorgit ,herbiri anıt özelliğine sahip ağaçlardan oluşmuş bir orman parçasıdır Ayrıca "Yaşlı Orman" niteliğini de bünyesinde barındırmaktadır Göknar, ladin, kayın, gürgen, kızılağaç burada görülen başlıca ağaç türleridir Ayrıca koruma sahasının bulunduğu havza yırtıcı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadırYaylaya araç ulaşımı olmadığından bölge deformasyona uğramamıştırYayla boyunca yürüdüğümüz patika yollarda tarihi mirasımızın bir parçasıdır Burada konaklama yayla evi veya çadırda yapılmaktadır.
Borçka-karagöl:İlk 7 kilometresi asfalt olan Borçka-Camili yolunun 27 kilometresinden doğuya ayrılan toprak yoldan 20 km giderek Karagöl'e ulaşılır1800’li yıllarda bugünkü “Klaskur Yaylası”nın yakınında bulunan bir tepenin heyelan sonucu “Klaskur Deresi”nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göllerdirGöl çevresi ormanlarda, vaşak, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ tavuğu, yırtıcı kuşlar izlenebilir, gölde alabalık avlamak mümkündür Zengin orman örtüsüne sahip yöre, orman içi dinlenme yeri olarak kullanılmaktadır.
Nasıl Gidilir?
Camili Artvin ili Borçka ilçesinin kuzey dogusunda Türkiye Gürcistan sinirinda yer almaktadir.Borçka’ya uzakligi 45 km Artvin'e uzakligi 75 Km dir. Borçka ilçesi Trabzon havaalanina 230 km Erzurum havaalanina 280 km uzakliktadir.
Konaklama
Camili muhtari Riza BURSAL'a ait pansiyon,Hasan YAVUZ'a ait pansiyon, ile Efeler Köyünde 15 yatak kapasiteli Fehmi AVCI'ya ait pansiyon bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: