26 Eylül 2009 Cumartesi

YAZILI KANYON-SÜTCÜLER İLCESİ-ISPARTA





Akdeniz Bölgesinde Isparta ili Sütçüler ilçesi sınırları içerisindedir.Bitki örtüsü, yaban hayatı çeşitliliği ve arkeolojik kaynakları ile eşsiz manzara güzelliğine sahip yörenin 600 hektarlık bölümü 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. Nisan-Ekim ayları arası Tabiat Parkını ziyaret için en uygun dönemdir. Günübirlik piknik, yürüyüşler ziyaretçilerin yapabileceği uğraşılardır.


Ulaşım: Parka 94 km.lik Isparta-Sütçülerden Devlet Karayolu ve bunu takiben Sütçüler ayrılan 8 km.lik stabilize yol ile ulaşılır.
Sütçüler’in doğal güzelliklerinin en çok ilgi çekeni Yazılıkanyon olsa da, komşusu olan bir başka kanyonu, Köprüçay Kanyonu’nu da gözardı etmemeli. Köprüçay Kanyonu, Türkiye’nin en uzun kanyonu çünkü. Sütçüler’le Serik arasındaki 20 km’lik bölümü kanyon kaşiflerini heyecanlandırıyor. Darlığı, geçiş zorluğu ve 800 metreye varan kaya yüksekliği ile adrenalin yükselten bir parkur.Sütçüler’e gitmişken yöredeki diğer gezilecek yerlerden söz etmek gerek: İlçenin güneydoğusundaki Sanlı Yayla ile Kasımlar kasabasındaki Tota Yaylası, endemik birçok bitki türünün yaşama alanı... Sağrak Köyü’ne 2 km uzaklıktaki Adada antik kentinin adı ise, ilk kez MÖ 2. yüzyılda yapılan bir anlaşmada geçmiş. Kentte imparatorlar adına yapılan tapınaklar, antik bir yol, bazilika, anıtsal çeşme, tiyatro ve mezar anıtları bulunuyor. Adada’da yapılacak kazılar bu kentin toprak altında kalan gerçek zenginliğini ve öyküsünü ortaya çıkaracak. Sütçüler’in tarih hazinelerinden bir diğeri, Kocaköy Asarı. Kesme kasabasının 5 km güneyindeki mezar anıtları Köprüçay Kanyonu’na bakarken nefes kesen bir görüntü yaratıyor. Ancak define avcıları tarafından tahrip edilmiş olmaları üzücü. Kesme’den bir rehber almadan yola çıkmamanızı öneririm.Yazılıkanyon’da ise rehberiniz doğa olacak. Yeter ki, siz Göksu’nun kıyısına inin. İnin ve suyun akışını takip ederek yeryüzünde var olmanın mutluluğuna varın...
Nerede Kalınır:Yazılı Kanyon tabiat parkı içinde konaklama olanagı bulunmuyor.Kanyona girişte sizi dere kenarında küçük bir tesis karşılıyor. Tesiste isterseniz çadır kiralayabiliyor ya da kendi çadırınızı da kurabiliyorsunuz. Dere kenarına yerleştirilmiş ağaç piknik masalarında pikniğinizi yapabiliyorsunuz ya da tesisin sahibi Bilal Turhan'ın derede yetiştirdiği Alabalıklardan kendinize ziyafet çekebilirsiniz.Yazılı Kanyon Bilal TurhanTel: 0246 358 6272Cep: 0537 869 0300Yazılı Kanyonun girişine aracınızı park ettikten sonra kanyon yürüyüşü için parkura başlayabilirsiniz. Kanyona adını veren kaya yazıtlara yaklaşık 300 mt sonra, köprüyü geçer geçmez ulaşılabiliyor. Devamında meşhur kral yolu olarak bilinen orman yolundan gidilerek suyun çıktığı küçük kaynaklara ulaşılabiliyor. Bir yandan kanyonun içinden akan buz gibi nehir bir yandan orman içindeki yoldan güzel bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Dönüşte de Kanyon Girişindeki mütevazi tesiste yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.



Eger hala gitmediyseniz çok güzel bir doga harikasını kaçırıyorsunuz demektir.

Not:Fotograflar gezenbilir.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: