16 Ağustos 2009 Pazar

İNEBOLU-KASTAMONU















Batı Karadeniz bölgesinde yer alan ve Kastamo'nun ilçesi olan İnebolu görülmeye deger bir Karadeniz şehridir.İnebolu`da Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu'nca koruma altına alınan 350 adet ev vardır. İlçede turistik belgeli işletme yoktur. Ancak Boyranaltı sahilinde bulunan Belediye ve Özel İdare Müdürlüğüne ait Yakamoz Tatil köyü turistik niteliği taşımaktadır. Ayrıca Öğretmenevi Turizm Ötelcilik Meslek Lisesine bağlı uygulama oteli de yazın turistik fonksiyon görmektedir. Cide ve Abana yolları güzergahındaki bir çok koylardan plaj olarak yararlanılmaktadır.Halkın ve İnebolu’ ya gelenlerin büyük çoğunluğu Boyranaltı sahilinde denize girmektedir. Özelliklede Özlüce Köyü Sahilleri çadır ve karavan turizmi için çok elverişlidir. Halk tarafından kullanılan ve ilçenin değişik mevkilerinde bulunan isim yapmış mesire yerleri, Geriş tepesi, Marazın Kahvesi, Manasır Çayı, Adıyaman Çayı, İskele Burnu, İncir Altı, Çınar Altı, Apaş Tepesi, Ersizler Dere, Musa Köyü Çağlayanı, Gemiciler Köyü, Yeni Mahalle ve Karadeniz mahallesi ile Karaca mahallesidir.
İnebolu İlçesinin tamamı Müze Kent konumunda olup, özellikle gezip görülmesi gereken yerlerin başında İstiklal Madalyası ve Atatürk'ün İnebolu'da kaldığı 3 gün zarfında kullandığı özel eşyalar ile çevreden toplanmış tarihi ve kültürel değerlere sahip eser ve materyallerin sergilendiği , Şapka ve Kıyafet devriminin yapıldığı tarihi Türk Ocağı binası ve müzesi gelmektedir.
Geriş Tepesi Ören yeri, Apaş tepesi Ören yeri, Musa Köyü şelalesi, Dibek Köyü bıçakçılar mahallesi, Karadeniz mahallesi, Yeni mahalle, Karaca mahallesi, 7 asıdır dimdik ayakta duran çınar ağacının bulunduğu Gemiciler köyü gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
İnebolu'ya Nasıl Gidilir?
Yola İstanbul'dan çıkıyorsanız E-5 karayolu ya da TEM otobanını kullanarak,Gerededen – Karabük – Safranbolu – Araç-Kastamonu ve Dünya Doğayı Koruma Vakfının “acil koruma” altına aldığı KÜRE dağlarının manzarası ve 30 kilometre uzunluğundaki maden taşıma teleferiğinin yol arkadaşlığı ile 7 saatte (600 km) ulaşabilirsiniz. Ankara'dan geliyorsanız 4 saatlik (345 km) ILGAZ VE KÜRE dağları ile iç içe olabileceğiniz bir yolculukla Çankırı - Ilgaz – Kastamonu üzerinden İneboluya gelebileciğiniz gibi yine E-5 karayolu ya da TEM otobanını kullanarak,Gerededen – Karabük – Safranbolu – Araç-Kastamonu ve Dünya Doğayı Koruma Vakfının “acil koruma” altına aldığı KÜRE dağlarının manzarası ve 30 kilometre uzunluğundaki maden taşıma teleferiğin yol arkadaşlığı ile 5 saatte (415 km) İneboluya ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: