17 Ağustos 2009 Pazartesi

TUNCELİ(MERKEZ)





Dogu Anadolu Bölgesinin incisi olan Tunceli.Daglık ve engebeli arazilerle dolu kışların sert geçtigi yazların yayla havasında yaşandıgı çok güzel bir ilimizdir.
Kaleleri:Mazgirt Kalesi,Çemişgezek Kalesi,Kale Köyü Kalesi,Bağın Kalesi,Pertek Kalesi,Derun-i Hisar Kalesi gezilecek yerler arasındadır.
Sportif faaliyetler:Rafting: Tunceli sınırları içerisinde akıp giden Munzur, Pülümür ve Peri suları gerek debileri, gerekse akış hızları itibari ile rafting (kano) sporu yapmaya oldukça elverişli sulardır.
Doğa Yürüyüşü: Ovacık ilçesinin kuzeyindeki Munzur sıra dağları ile ilçenin güneyindeki meşelik tepeler, İlin kuzeydoğusunu kaplayan ve yüksekliği 3292 metreye varan Karasu-Aras dağları ile Bağırpaşa dağları dağcılık ve doğa yürüyüşü sporlarına olduğu kadar kayak için de uygundur.

Kiliseler:Mazgirt’te bulunan Ermeni Kilisesi kesme ve moloz taş karışımı bir yapı olup, dört yapraklı yonca planındadır. Beşik tonozlu girişten, kubbeli ana mekana girilir. Doğudaki apsis yarım kubbeyle örtülüdür. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen kilisede, 18. yüzyıla ait olduğu sanılan freskler bulunmaktadır. Tescilli olan kilisenin tavanı çökmüş olmakla birlikte duvarları halen sağlamdır.Hozat’a bağlı Geçimli Köyünde bulunan kilisenin hangi döneme ait olduğu bilinmemektedir. Bölgedeki diğer kiliselere göre daha büyük olan kilisenin tavanı çökmüş olup duvarları sağlamdır.
Mesire Yerleri:Kutudere mesire yeri,Tunceli-Elazığ karayolu üzerinde, il merkezine 8 Km. uzaklıktaki Dinar Deresi çevresi, Munzur Suyu ve Mercan Deresinin birleştiği bölge, Pülümür Çayı ile Yastık Deresinin birleştiği bölge, Pertek Feribot İskelesi çevresi, Keban Baraj Gölü kıyıları, zengin bitki örtüsü ve doğal güzellikleri ile mesire yeri ve çeşitli rekreasyon etkinlikleri için cazip alanlardır.
Şelale:Dereova Şelalesi:Gelin Pınarı olarak ta bilinen şelale, il merkezine 46 Km., Nazimiye ilçe merkezine 11 Km. uzaklıkta, Dereova Köyündedir. 20 metre yükseklikten 3 kaynaktan yaygın bir şekilde dökülen sular, Pülümür Çayının kollarından biri olan ve çok derin bir vadide akan dereye karışmaktadır. Şelale hem çevresine serinlik katmakta, hem de yaz ve kış aylarında çok etkileyici ve farklı bir manzara sunmaktadır. Kışın şelale sularının donmasıyla oluşan sarkıt ve dikitler, eşsiz bir manzara meydana getirmektedir. Şelalenin çevresi çok dik eğimli olup bodur meşe ormanları ile kaplıdır.

Hamam-ı Atik(eski hamam),yeni hamam,Hamidiye Medresesi,Yusuf Ziya Paşa Köprüsü,Aşagı Köprü,Sivdin Köprüsü,Baş Çeşme,Meydan Çeşmesi,Derviş Hücreleri ve Mezar Taşları görülmesi gereken diger güzellikleridir Tuncelinin.

Saglık Turizmi:Dedebag kaplıcası,Anafatma kaplıcası,Aşagı doluca kaplıcası,Karaderbent köyü kaplıcası ve Sütlüce içmecesi
Akarsular ve Vadiler:Munzur Suyu, Pülümür Çayı, Peri Suyu, Mercan ve Tahar Çaylarının bol, berrak ve temiz sularında çok çeşitli balıklar yaşamaktadır. Başta alabalık olmak üzere Tunceli için önemli bir ekonomik değer olan balık varlığı, sportif balıkçılık için de potansiyel oluşturur. Alabalık, balık popülasyonu içinde yöreye özgü kırmızı benekli endemik türü ve lezzeti ile turizm açısından da önem taşımaktadır. Munzur Suyunda alabalık, kepenez ve dargın balığından başka güneyde suyun ısındığı kesimlerde yayın balığı yaşamaktadır. İldeki diğer akarsularda alabalık, kepenez ve çay balığı bulunmaktadır.
Yapmadan Dönme:
Munzur Vadisi Milli Parkını Gezmeden,Dertlere deva doğal ortamında kendiliğinden yetişen yaban “Dağ Sarımsağı”nı alıp-yemeden,Kutudere Mesire yerinde kavurma yemeden,Yaz aylarında Pülümür Suyunda yüzüp serinlemeden,Munzur Suyunun çıkış yeri olan Ovacık İlçesinde bulunan 40 Gözeleri görmeden ve orada piknik yapmadan,Ülkemizde tanınan meşhur “Şavak Tulum Peyniri”ni almadan,Munzur Vadisi Milli Parkındaki ve Pülümür Vadisindeki yabanıl yaşamı fotoğraflarla belgelemeden,Arıların Pülümür Vadisinde bulunan yüzlerce çeşit çiçeklerden ürettiği doğal ve eşsiz lezzetteki her derde deva “Pülümür Balı”nı almadanNazımiye Dereova Şelalesinin eşsiz güzelliği altında dinlenmeden dönmeyin.
Ayrıca eger belirlenen aylarda Tuncelideyseniz,haziran ayında kutlanan Çemişgezek Dut ve Peynir Festivali,Temmuz ayında kutlanan Munzur Kültür ve Doga Festivaline katılmadan dönmeyin.
NASIL GİDİLİR
Karayolu: Tunceli, güneyden Elazığ, kuzeyden Erzincan ve Erzurum illerine bağlayan devlet karayolu üzerindedir. Otogar Tel : (+90-428) 212 48 59
Havayolu: Tunceli’ye en yakın havaalanı, kent merkezine yaklaşık olarak 120 km. uzaklıkta yer alan ve iç hatlara hizmet veren Elazığ Havaalanıdır.
NE YENİR
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir. Yöreye özgü bitki ve sebze yemeklerinden, Gulik Yemeği, Mantar Yemeği, Döğme Çorbası, Döğme Pilavı, Gulik Çorbası, Guriz Yemeği ile kurutulmuş sebze yemekleri sayılabilir. Geleneksel yöresel tatlılar arasında Helva, Dut Tatlısı, Aşure, Pancar tatlısı, Kabak Tatlısı, Heside (sulandırılmış Dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır.
Alabalık Turistik Tesisleri (*Yıldızlı) Moğultay Mah. Tepebaşı Mevkii, Kışla Cad. No:32 TUNCELİ 32 64 0(428) 212 47 09
NEREDE KALINIR
Tekinoğlu Turistik Pansiyonu Pulur Mah. Şehiriçi Mevkii Yeşilyazı Caddesi OVACIK 18 36 0(428) 511 28 88
Alabalık Otel - Merkez Adres1 : Merkez - Tunceli Telefon : +90 (428) 212 47 09
Celal Çolak Otel - Ovacık -Tunceli/Ovacık Adres1 : Pulur Mah Ovacık - Tunceli Telefon : +90 (428) 511 23 82
Demir Otel - Merkez -Tunceli/ Adres1 : Moğultay Mahallesi Ata Sokak Tunceli Telefon : +90 428 212 15 51
Not:fotograflar ve bilgiler Tunceli Kültür ve Turizm Bakanlıgı sayfasından alınmıştır.

Hiç yorum yok: