21 Ağustos 2009 Cuma

KÜÇÜKKUYU-YEŞİLYURT KÖYÜ-CANAKKALE


Küçükkuyu beldesinde bulunan Yeşilyurt köyü, eski taş evleri ve güzel doğasıyla, başta İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar olmak üzere, büyük şehirlerin stresinden günübirlik kaçmak isteyenlerin ilgisini çekmeye başladı.
Yeşilyurt köyü, doğu-batı yönünde 40 km boyunca uzanan Kazdağları'nın en batı kısmında, Ege Denizi'ne hakim bir tepenin yamacında yer alıyor. Mitolojiye göre, dünyanın ilk güzellik yarışması, köyün de bulunduğu bu dağda yapıldı ve yarışmada, Kral Priamos'un oğlu Paris, Helen, Athena ve Afrodit arasından güzelliğin ve sevginin simgesi Afrodit'i kraliçe olarak seçti. Yüzyıllardır yaşamın sürdüğü, Likyalılar, Persler ve Romalılara zaman zaman yurt olan bölge, antik İyonya'nın önemli geçiş noktalarından birisini oluşturdu. Bölgenin önemli yaşam alanlarından biri olarak bilinen Yeşilyurt köyü, 1355 yılında Oğuzlar’ın 24 boyundan biri olan Çepni boyunun Anadolu'da yayılan uç beyi tarafından ''Büyük Çetmi'' ismiyle kuruldu. Bu köyün karşısındaki yamaca da uç beyinin küçük kardeşi tarafından ''Küçük Çetmi'' köyü kuruldu. Günümüzde halen kurulu bulunan bu iki köy, karşı yamaçlardan birbirine bakıyor.
''Büyük Çetmi''de Rumlar ve Türkler yıllarca bir arada yaşadı, 1924 yılındaki mübadelede Rumlar köyü terk etti. Rumlara ait kilisenin temelleri, köyün alt mahallesinde bulunurken, yine bu köyde yer alan caminin yapımında Rum ustaların da çalıştığı belirtiliyor. 1970 yılında Yeşilyurt ismini alan köy, eski taş evleri ve güzel doğası ile özellikle büyük şehirlerde yaşayanların ilgisini çekiyor. İstanbul ve İzmir'de yaşayanlar başta olmak üzere, şehir stresinden uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen vatandaşlar, son yıllarda, Yeşilyurt köyünü tercih etmeye başladı. Köye ilginin de artmasıyla, eski taş yapılar, mimari görünümlerine uygun olarak restore edilip, otel, pansiyon, restoran haline getirilerek ziyaretçilerin hizmetine sunuldu. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Truva ve Assos antik kentini gezmeye gelenler, vakit ayırıp Yeşilyurt köyüne de uğruyor. Yeşilyurt'ta, sürekli yaşayanların yanı sıra, büyük kentlerde yaşayan ve özellikle bahar ve yaz dönemlerinde gelerek köydeki evlerinde ikamet edenler de bulunuyor.

Ayrıca köyde Küçükkuyu Çetimhan Butik Otel diye şirin bir otel bulunuyor. Ayrıca otel de her türlü konfor düşünülmüş.Küçük bir havuzu da var.Ama dogal ortam korunmuş.

Sırtını Kazdağı’na yaslamış, çam ormanıyla bezenmiş Yeşilyurt Köyü’deki Çetmihan, tamamı orman ve vadi boyunca deniz manzaralı 16 oda kapasiteli. Tüm odalarda merkezi ısıtma sistemi mevcut. Bazı odalarında ayrıca şömine bulunuyor.Otel mutfağında genel olarak, sebze ve beyaz et ağırlıklı menüler hazırlanmakta. Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan malzeme yöre ürünlerinden özenle seçiliyor.Rehber eşliğinde yakın çevre ve dağlarda trekking gezileri düzenlenmekte. Yeşilyurt Köyü, Küçükkuyu, Assos, Afrodit Kaplıcası, Mıhlı Çayı, Zeus Altarı yakın çevrede gezebileceğiniz yerlerden bazıları.
Yeşil Yurt Köyüne Nasıl Gidilir
yeşilyurt’a istanbul’dan gidiyorsanız, iki alternatifiniz var.Mahmutbey gişelerinden otobana giriyorsunuz.Marmara ereğlisi’ne kadar gidiyorsunuz oradan otobandan ayrılıp, devlet karayolundan tekirdağ’a ulaşıyorsunuz.Çanakkaleye geçmek için Eceabat'tan arabalı vapuru seçiniz.İsterseniz Kilitbahir'den küçük motorlada karşıya geçebilirsiniz.Çanakkale’den önce ezine’ye oradan da ayvacık üstünden küçükkuyu’ya ve yeşilyurt köyü’ne ulaşıyorsunuz.Küçükkuyu- Yeşilyurt köyü arası 3 kilometre kadar sürüyor.
Eger kafanızı dinlemek istiyorsanız burası tam size göre.
Not:bilgiler ve fotograflar canakkaleolay.com'dan ve tatilium.com'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: