13 Ekim 2009 Salı

SALDA GÖLÜ-BURDUR




Burdur gölü çevresi ve suyu itibariyle çok keyifli değil ama Tefenni yoluna girip de, Yeşilova’yı 4 km geçince karşınıza Türkiye’nin de en derin ve suyu en berrak gölüdür Salda. Kıyıdan 50-60 metre ilerledikçe diz boyunu geçmeyen su, birdenbire derinleşir ve dibi bulunmaz olur. Derelerle taşınan suyun, göl tabanındaki obruklardan emilip yeraltı sularına dönüştüğü bilinir.
çıkacak Salda gölü bölgenin en güzel gölüdür.
Çevresi kızıl ve karaçam ormanıyla kaplıdır.
Suyunun şifalı olduğu bilinmektedir. Magnezyum ve killi göl suyu bazı cilt hastalıklarına iyi geliyor.
Sazan ve yılan balığı çıkıyor. Ama avlanmak yasak. Çevresindeki orman ise kara avcılığı için bereketlidir.
Gölün eşsiz manzarası, Yeşilova içinden gelip Eşler yaylasına yönelip Radar tepesine ulaşıldığında ayaklar altına seriliveriyor. Suların çekilmesiyle ortaya çıkıveren beyaz kumsal, gölün derin maviliğiyle çok uyumlu bir görüntü sunuyor. Kumdaki beyaz görüntü, lületaşı olarak bilinen magnezyum silikatın eseri. Ateşe dayanıklı tuğla yapımında kullanılan bu kum ne yazık bilinçsizce çekiliyor ve yokediliyor.
Kumsalı yüzmek için uygundur. Gölde yüzmek isteyenler için Belediye ve Orman Plajları var. Çadır da kurulabiliyor. Yüzmek isteyenler, aman anaforlara dikkat.
Göl çevresinde Kayadibi Taşı’nın (Kale Tepe) yükseklerinde Deynus Kalesi kalıntıları görülebilir. Kalenin tarihine ilişkin bir veri yok. Eşeler Dağı’nda kırtan fazla pınar ve yayla, trekking yapmak isteyenler için uygun seçenekler sunuyor.
Yeşilova güneyindeki Niyazlar köyü, bir alevi yerleşimi. Niyazi Baba Türbesi ve köy çıkışındaki alabalık üretme çiftliği ve mesire yerleri için uğranabilir.
NASIL GİDİLİR
Özel araçlarıyla gitmek isteyenler Burdur'da Yeşilova'ya ayrılan yoldan Salda Gölü'ne ulaşabilirler. Antalya'dan gidecekler ise Korkuteli ve Tefenni'yi takip etmeliler. Asfalt dağ yolunun ağaçlar arasındaki güzergahının hemen bitiminde eşsiz manzarayla karşılaşınca Yeşilova'ya gelmişsiniz demektir. Toplu taşıtla seyahat edecekler için ise Antalya ve Burdur'dan otobüs ve minibüsler düzenli sefer yapıyorlar.
NE YENİR
Salda Gölü çevresinde göl manzaralı 7 restoran hizmet veriyor. Lokantaların menüsü alabalık ya da çoban kavurma ağırlıklı.
NEREDE KALINIR
Göl kıyısında konaklamak için Salda Karasu Hotel var. 3 yıldızlı
Tel: O.258.572 33 40
İsteyenler Yeşilova’daki 2 yıldızlı Hotel Berliner’de de konaklayabilirler. Tel: 248. 618 17 55

Not:Bilgiler hotelist.biz'den alıntıdır fotograflar gezenbilir.com'dan alıntıdır.

Hiç yorum yok: