16 Ocak 2010 Cumartesi

ADATEPE KÖYÜ-AYVACIK-ÇANAKKALE




Adatepe, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu beldesinde, Kaz Dağları'nın yamacında bulunan bir köydür.Adatepe köyünün tarihi antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Köyün denize bakan tarafında Zeus Altarı bulunmaktadır. Yine köyün batı tarafında Roma dönemine tarihlendiği tahmin edilen buluntular yer almaktadır. Kurulduğundan bu yana sürekli yaşam olduğundan ve yeni yapılan yapılarda bir önceki yapı elemanları kullanıldığından bugün köydeki en eski yapı 250 yıllıktır.
Adatepe köyü, mimari olarak taş yapı geleneğine sahiptir. Köyün konumlandığı bölge kayalık bir arazidir ve bütün evlerin taşları çevredeki küçük taş ocaklarından edinilmekte ve çevre köylerde geleneksel taş işçiliğini devam ettiren ustalar tarafından işlenmektedir. 1989 yılında sit alanı ilan edilen köy, bölgedeki tek korunan köy olma özelliğni de taşımaktadır.
NASIL GİDİLİR
Çanakkale'den Adatepe'ye gelirken Ayvacık'ı geçip, Kazdağlarını aştıktan sonra Küçükkuyu'ya ulaşılıyor. Küçükkuyu'nun içinden Zeus Altarı ve Adatepe Köyü tabelaları takip ediliyor. Adatepe'nin taş evleri içeri doğru saptıktan 3,5 km sonra karşınıza çıkıyor.Küçükkuyu ilçesine bağlı Adatepe’ye ilçe merkezinden düzenli olarak minibüs ve otobüs seferleri düzenleniyor. Ayrıca havayoluyla gelecekler için de Çanakkale havaalanından Adatepe’ye servis var. Otogar: (0286) 217 56 53
NE YENİR
Bir çay molası için ise en güzel durak, köyün kahvesi, hurmalı kahve.Has zeytinyağında kızaran mezgit balığı, kekikli ahtapot salatası, iç pilav, asma yaprağından yapılan zeytinyağlı yaprak sarma, farklı lezzetiyle damakta nefis bir tat bırakıyor. Kekikli yeşil zeytin, has tereyağı, köy yumurtası, köy balı ile hazırlanan zeytinli köy kahvaltısı ise motelin diğer bir lezzet sofrası.
NEREDE KALINIR
Adatape'de konaklamak için buradaki birkaç küçük otel ve pansiyondan birini seçmek gerekiyor. Eski taş evlerin restore edilmesi ile hizmet vermeye başlayan oteller, köy havasını yaşamak isteyenler için bire bir.
ZeusHan Tel: (0286) 752 54 04
Hünnap Han Tel: (0286) 752 65 81
Ayşe Pansiyon Tel: (0286) 752 66 15
Not:fotograflar wowturkey.com sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: