16 Ocak 2010 Cumartesi

TİRİLYE(ZEYTİNBAGI)-MUDANYA





Mudanya'nın 12 km. batısındaki Zeytinbağı( Tirilye ), tarihi dokusunu günümüze kadar koruyan bir kıyı kasabasıdır. M.Ö. 5. Yüzyıldan beri yerleşime sahne olmuştur. Antik çağdan beri Tirilye adı ile tanınır. Tirilye adı bu kıyılarda bolca avlanan barbunya balığından gelir. Latince`de Tirilye "kırmızı balık" anlamına gelmektedir.Diğer bir söylenceye göre, İznik konsülüne katılan ve piskopasları tarafından aforoz edilen üç din adamı, bu kıyıya yerleşirler. Bu üç din adamına istinaden üçlü anlamına Tirilye adı verildiği sanılmaktadır.Tirilye, deniz kıyısında tepelere kadar uzanan zeytinliklerin eteklerinde, bir vadi içinde, tarihi evleri ile eşsiz bir atmosfere sahiptir. Zeytini, zeytinyağı ve balığı ile ün yapmıştır. Tirilye zeytini karakteristiktir.Temiz havası, denizi, sahildeki balıkçı lokantaları, huzur veren ortamıyla ziyaretçilerine eşsiz saatler yaşatır.Tirilye'de dünyanın en dar sokakların yer aldığı yerleşim alanındaki yedi kilise, üç manastır ve pekçok tarihi eser gelen turistler tarafından zevkle geziliyor.
NASIL GİDİLİR
Mudanya ve tirilye gezinize özel araçlarla istanbul'dan çıkıyorsanız, otobanı kullanın. bayramoğlu - darıca sapağından otobandan çıkın. Körfezi dolaşmadan gitmek isterseniz, eskihisar'dan dolunca kalkan arabalı vapurlara binin.Topçular iskelesi'ne geçin. Yalova üstünden bursa yoluna çıkın gemlik'ten sonra rampanın sağında yer alan kurşunlu sapağı ile, sahile paralel armutlu siluetine bakarak,virajlı asfalt yoldan, mudanya ve tirilye'ye ulaşabilirsiniz.
NE YENİR
tirilye'de sahil lokantalarında deniz ürünlerini taze olarak yiyebilirsiniz. fakat sofranıza ilk gelen bölgenin meşhur tirilye zeytini.yemek siparişleriniz hazırlanıncaya kadar altın sarısı renkli, has zeytinyağı içerisinde yüzen kekikli zeytin, ekmek banacak kadar alımlı, damakta tad bırakacak kadar lezzetli.bölgede yenilebilecek en önemli gıda ürünü tabii ki deniz ürünleri.
Liman restaurtant tel:0224 5632049
NEREDE KALINIR
Sit alanı olan tirilye'de otel, motel türü konaklama tesisi yok. bazı eski evleri pansiyon olarak kiralamak olası bu konuda tirilye belediye başkanı köye ziyarete gelenlere yardımcı oluyor.Konforlu bir konaklama arzu ederseniz, bir zamanlar mudanya'nın tarihi gar binasının restorasyonu ile kazanılan otel montana tam size göre.
Montanıa Hotel eski istasyon caddesi Mudanya - Bursatel : 0224 5446000
Not:fotograflar wowturkey.com sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: