8 Ocak 2010 Cuma

NEMRUT DAGI-KAHTA-ADIYAMAN





Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman ili; Kahta ilçesinde bulunan ve içinde Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran milli park ve ören yeri. Adıyaman il merkezinde Kahtaya'ya bağlantı sağlayan karayolu ile ulaşım sağlanmakta olup, Milli Park alanı Pütürge'ye 46 km, Malatya'ya 94 km uzaklıktadır.
Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park'ın ana özelliğini teşkil etmektedir.Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri olmayıp Antiochos'un Tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, 2150 metre yüksekliğinde, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin ya da küllerinin anakayaya oyulmuş odaya konulduğu ve 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almaktadır.Kahta Çayı'nın bir kolu olan Cendere Çayı'nın daraldığı yerde iki ana kaya üzerinde tek kemerli olarak yapılan Cendere Köprüsü yer almaktadır.
NASIL GİDİLİR
Nemrut dağına çıkış için en uygun sezon Nisan- Ekim aylarıdır. Nemrut dağında günesin doğuşu ve batışı dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar görkemlidir. Güneşin doğuşu ve batışı, izleyenler üzerinde derin etkiler bırakmaktadır.Nemruta ulaşım Karadut köyüne kadar asfalt, daha sonraki kısım ise kilitli parke taşı kaplıdır. Yapılan geziler genellikle tur şeklindedir. Turlar özel araçlarla yapılabileceği gibi Adıyaman ve Kahta’dan kiralanacak vasıtalarla da yapılabilir.
Adıyaman-Nemrut Dağı (Arsameia’dan Antik yol ile) 77 km
Adıyaman-Nemrut Dağı Direkt 86 km
Adıyaman Havaalanından Nemrut Dağına Direkt 66 km
Adıyaman-Kahta 34 km
Adıyaman-Cendere Köprüsü 54 km
Adıyaman-Yenikale 59 km
Adıyaman-Arsameia(Cendere Köprüsü Güzergahı) 61 km
NE YENİR
Yeme-içme için genellikle otel restoranları kullanılmaktadır. Ayrıca, Kahta'da baraj gölünün kıyısında taze göl balığı da yenebilir.
NEREDE KALINIR
Kahta, Adıyaman, ve Malatya'da bulunan otel ve pansiyonlar konaklama için kullanılabilir. Yarısı Turizm Bakanlığından belgeli olmak üzere, bölgedeki konaklama kapasitesi 1000 yatağın üzerindedir.
GEZİLECEK YERLER
Nemrut Dağı Tümülüsü,Teraslar(Dogu,batı,kuzey terası),Arsameia Ören Yeri,Yeni Kale,Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı),Cendere Köprüsü.
Not:Fotograflar wowturkey.com sayfasından alınmıştır.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

I'll immediately take hold of your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you've any?

Kindlу аllow mе understand ѕo that I mаy just ѕubscribе.
Thаnks.

Αlso ѵiѕit mу web-sitе - wedding dresses

Adsız dedi ki...

Excеllent itеms from yоu, man.
I havе bе аwarе
your stuff prеvіous to and you aгe simρly too excellеnt.
ӏ actually likе what you have оbtained right
here, ceгtainly like what уou are
saying anԁ thе best way thrоugh which you assert іt.
Υοu make it enjoyable and yоu continue to care for to ѕtay it ѕmart.

I can't wait to learn far more from you. That is really a terrific web site.

My page ... SEOPressor V5 review
my web page :: SEOPressor

Adıyaman dedi ki...

elinize sağlık güzel bir arşiv olmuş