27 Ocak 2010 Çarşamba

ŞAVŞAT-ARTVİN






Doğuda Ardahan İli ve Hanak İlçesi, Kuzeydoğuda Posof İlçesi , Güney ve Güney batısı Artvin İlinin Ardanuç, Batısı Artvin Merkez, Batısı Borçka İlçesi ve Kuzeyden Gürcistan Devleti ile çevrilmiştir. Şavşat-Artvin İlinin doğusundadır.Çevrede bulunan göllerin en büyüğü Karagöl dağlarında bulunan ve bu dağa kendi adını veren Karagöl’dür. Bol miktarda Alabalık bulunur. Göl sularından sulama suyu olarakta istifade edilir. Meşeli Köyü orman içi mevkiinde Milli parklar kapsamı içerisinde bulunan ikinci bir karagöl mevcut olup piknik, mesire yeri özelliğine sahiptir.Pınarlı köyü yakınlarında balık gölü Arsiyan yaylasında ise kız gölü , boğa gölü ve koyun gölü isminde göller bulunmaktadır.İlçe dahilinde şifalı maden suları mevcuttur. Bunlardan Çermik Köyündeki sıcak su Romatizmal hastalıklara çok iyi gelmektedir.İlçe bitki örtüsü bakımından zengindir. Zengin orman alanları mevcut olduğu gibi alçak rakımlı yerlerde her türlü geniş yapraklı ağaçlara da rastlanır.

NASIL GİDİLİR

Şavşat Kars havaalanına 137 km,
Trabzon havaalanına 305 km,
Erzurum havaalanına 285 km. uzaklıktadır.

Şavşat Kars havaalanına düzenli servis araçları vardır. Ayrıca Şavşat’a düzenli geliş gidişleri sağlayacak otobüs firmaları, Şavşat- Erzurum, Şavşat Trabzon servislerinin yanında sürekli Ardahan ve Artvin’e dolmuş servisleri vardır.

NE YENİR

alabalık,ızgara,kaburga....

NEREDE KALINIR

Şavşat’ta otel, motel, pansiyonların yanında ev pansiyonculuğu yapılmaktadır. Yörenin ahşap evlerinde konaklamak mümkündür.

Laşet Motel Tel:0 466 571 21 36

GEZİLECEK YERLER

GEZİ VE MESİRE YERLERİ

A.Koyunlu Köyü Odaları ve Şelalesi
Carba Gölü ve çevresi
Hanlı Karagöl
Gomt Kışlası
Tepebaşı Köyü Kışlası
Satave
Yağlı Köyü Vaget Kışlası
Tılap Düzü
Kocabey Köyü kışlaları
Maden Köyü ve Şelalesi
Papart Ormanı
Satavala

Yayla Turizmi : Yükseklikleri yer yer 3500-4000 metreyi bulan dağlarla çevrili; adeta insanı büyüleyen, birçok özellik ve güzellikleri olan dağ, yayla ve vadilerle çevrili olan yöre, yayla turizmi için, gerekli olan çok zengin potansiyele sahip; Arsiyan Yaylası, Bilbilan Yaylası, Cancır Yayalası, Cengelek Yaylası, Sahara Yayalası, Sarıçayır Yaylaları gibi.

Kamp-Karavan Turizmi : Yörenin doğal güzellikleri, değerleri araba ve karavan ile seyahat edenler için çok önemli tercih sebebidir. Yörenin turizme açılmamış olması, bakir doğasıyla gezenleri kucaklayacaktır. Ancak kamp alanlarının olmayışı, çok fazlaca sorun olmayıp, yörenin yayla ve köylerinde kamp ve karavan turizmi yapılabilir.

Dağ Turizmi : Şavşat yöresinin etrafı tamamen dağlarla çevrili olması, diğer turizm çeşitlerini yanında dağ turizminin de tercih edilmesine neden olmaktadır.
Dağcılık sporuna gönüllü olanların çok değişik rota ve parkurlar kullanarak zirve yapabilecekleri; Cin dağı,Demirkapı dağı,Göze dağı, Karçal dağları bulunmaktadır, Nasara dağı, Sarıçayır dağı, Yanlızçam dağları gibi.

Yamaç Paraşütçülüğü : Şavşat yöresinin turizme açılmamış, bakir bir bölge olması nedeniyle yörede yamaç paraşütçülüğü yapılmamıştır. Ancak; İlçenin etrafı 3000 mt yi aşan dağlar yamaç paraşütçülüğüne olanak sunmaktadır

Mağara Turizmi :

Doğa Turizmi
Jeep Safari
Foto Safari
Botanik Turizm
Yaban Hayatı Turizmi

Festival ve Şenlikler :

Sahara Pancarcı Şenliği : Temmuz ayının dördüncü haftası.
Satave Gevrek Festivali : Ağustos ayının ilk haftası.
Veliköy Karüstü Karakucak Güreşleri : Şubat ayının son haftası.

Not:Fotograflar ve bilgiler savsat kaymakamlıgı sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: