1 Şubat 2010 Pazartesi

IHLARA VADİSİ-AKSARAY




Aksaray’a 40 km uzaklıktadır. Vadiye, Aksaray-Nevşehir karayolunun 11.km’sinden sapılarak gidilir. Hasandağı’ndan çıkan bazalt ve andezit iyoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler kanyonu oluşturmuştur. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlardan Kapadokya ırmağı anlamına gelen ‘Potamus Kapadukus” denilmekteydi. 14 km uzunluğundaki vadi ıhlara’dan başlar. Selime’de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100-150 m.dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Bazı barınaklar ve kiliseler yer altı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılıdır. Ihlara vadisi jeomorfolojik özelliklerinden dolayı keşiş ve rahipler için uygun bir inziva ve ibadet yeri, Savaş ve istila gibi olağanüstü zamanlarda ise gizlenme ve korunma yeri olmuştur. Ihlara vadisi kiliselerindeki süslemeler 6.yüzyılda başlayarak 13.yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir. Vadi boyunca yer alan kiliseler iki gruba ayrılabilir. Ihlara’ya yakın olan kiliselerin duvar resimleri Kapadokya sanatından uzak, doğu etkisi taşırlar. Ihlara Vadisi’nde yer alan ve resimleri en iyi korunmuş olan kiliseler Ağaçaltı, Pürenliseki, Kokar, Yılanlı ve Kırkdamaltı Kiliseleridir.
NASIL GİDİLİR
Ihlara'ya üç geliş yolu var. Aksaray'dan Ihlara'ya otobüsler saat 11:00'de, 15:00'de ve 17:30'da kalkıyor. 45 km'lik yol asfalt ve düz. Ihlara'ya Derinkuyu ve Niğde üzerinden de gelebilirsiniz. Niğde üzeri gelenleri henüz doğal özelliklerini koruyan köyler ve Ihlara'ya yaklaşırken sizi bir bölümü tozlu ve henüz oturmamış toprak yol bekliyor. Özel araçla İstanbul çıkışlı sürücüler, otoban konforuyla Çamlıca-Kaynaşlı arasına son zamlardan nasibini alan otoyolda trafikten etkilenmeden kısa sürede Bolu'ya gelecekler. Bolu Dağı devlet yoluyla geçilip, tekrar otobanla Ankara'nın dışından geçerek Aksaray üzerinden rahat bir yolculukla Ihlara'ya varacaklar. Kavşaktan sonra Aksaray 24, Ihlara 25 km... Güzelyurt tabelası ile Ihlara yönüne dönerken burada size yol boyunca zirvesi karlı Hasan Dağı eşlik edecek.
NE YENİR
Ihlara vadi girişinde "Ihlara Vadisi Tesisleri" bulunuyor. Bahçeli ve teraslı iki katlı restaurantın özel spesiyaliteleri de var. Vadi şiş: Biftek eti pirzola gibi dövülerek açılıyor; içine kaşar peyniri, karabiber, kekik sarıp ızgarada pişiriliyor. Ihlara vadi tava: Et sote şeklinde yapılıp patetes, patlıcan ve kekikle birlikte pişiriliyor.Müze girişindeki kafeteryada ise ekmek arası "vadi köfte" ve diğer tost çeşitlerini bulabilirsiniz.Gerek restaurant gerekse cafenin oturma üniteleri vadiyi gezip gelenlerin soğuk meşrubat ve sıcak çaylarla yorgunluklarını atıp kendilerine geldiği yerlerin başında geliyor.Bölgenin pansiyon restaurantları ise; çorba çeşitleri, saç tava ve Türk mutfağının çeşitli yemekleriyle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Aksaray-Ihlara yolu üzerinde, su kenarı kır lokantalarında nehir ve baraj gölünden yakalanan alabalıkları pişirip satıyorlar.
NEREDE KALINIR
Ihlara Vadisi'nde en büyük eksiklik koruma alanı içindeki bölgede, henüz otel yapılmamış olması. Turistlerin çoğu büyük bir tesisin bölgedeki konaklama gün sayısını arttıracağı görüşünde. Vadi içinde kamp yapmak yasak fakat vadi girişindeki tesis önünde çadır kuralabiliyor.Vadi geliş yolu üzerinde ve Ihlara köyü içinde ise birçok pansiyon bulunuyor.
Star PansiyonTel: (0382) 453 74 29
Köy içindeAnatolia PasiyonTel: (0382) 453 74 40
Ihlara vadisi'ne 100 metre yol üstüAkar PasiyonTel: (0382) 453 75 11 - 453 70 18
Ağaçlı Turistik TesisleriTel: (0382) 315 24 00
Aksaray'a 2 km'e kala.Bişkinler Ihlara Pasiyon restaurantlı otel, Hasan Dağı'na tur düzenliyor.
Ihlara'ya günübirlik geziler için Kapadokya bölgesinde ve Aksaray'daki tesislerinden de yararlanabilirsiniz.
not:fotograflar wowturkey sayfasından bilgilerezberim.com dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: