17 Şubat 2010 Çarşamba

CUMALIKIZIK-BURSA






Bursa'daki Uludağ'ın güney eteklerine kurulmuş 5 Kızık köyünden biridir. Kuruluşu yaklaşık 1300'lü yıllara denk gelmektedir.Bir vakıf köyü olarak kurulan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur ve Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu özelliği nedeniyle çok ilgi çeken ve ziyaret edilen bir yerleşim yeri olmuştur. Sık sık tarihsel filmlere mekan olmaktadır. Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. Bir başka söylence de, Osman Bey'in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye "Cumalıkızık" adını vermiş olduğudur.
Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği bir de müze (Cumalıkızık Etnografya Müzesi) bulunur. Köyde, Haziran ayında "Ahududu Şenliği" yapılmaktadır. Ünlü "Cumalıkızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılır, genelde üç katlıdır. Üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalıdır. Ana giriş kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılır. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyalıdır. Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur.
Köyün camisi, caminin yanındaki Zekiye Hatun Çeşmesi ve tek kubbeli hamamı Osmanlı devrinden kalmadır. Köyde, Bizans devrinden kalma bir kilise kalıntısı da bulunur. Köyde narenciye, ceviz, kestane yetişir.Tarihi dokusu nedeniyle sık sık dizi ve film çekimlerine sahne olur. Örnek olarak Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak başrolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir.
NASIL GİDİLİR
İstanbul'dan, otoyol ile Darıca, Bayramoğlu sapağından çıkıp dolunca kalkan feribotla Eskihisar'dan Topçular'a geçiliyor Yalova'dan Bursa'ya, nihayet genişletilen geliş-gidiş ayrı yol ile iki saatte varabilirsiniz Göbekten Ankara-Eskişehir yoluna dönerseniz, 9 km sonra "Bursa bitti" yol tabelasına gelmeden sağa ayrılan iki yanı ağaçlı asfalt yol 2 km sonra sizi Cumalıkızık Köyü'ne getirecek Ayrıca Bursa'dan kalkan 22 No'lu Belediye otobüsüyle Tophane, Heykel, Tekelyanı, Yıldırım, Arabayatağı üzerinden Cumalıkızık'a ulaşabilirsiniz.
NE YENİR
Cumalıkızık Köyü'nün ekşimaya ile yapılan odun ateşinde pişirilen ekmeğinden mutlaka tadın Hayli ünlü köy fırınının bayatlamayan ekmeği için çevre köylerden, Bursa'dan buraya gelenler oluyor Fırının ekmek kadar çöreği de ünlü
Yolu İnegöl'den geçenler köftecilere uğrarken, İskender Kebap Bursa'ya gelmek için bir başka neden Heykelden dönünce, her köşe başına konan yol tabelaları ile gayet kolay bulacağınız İskender Kebapçısı'nın arkasına kat otoparkı yapıldığı için park yeri bulmak artık sorun değil
İskender Kebap hazır yemek olmadığı için bir müddet bekleniyor Biraz da haftasonu kalabalığını eklerseniz, yer bulup, yemek için sabırlı olmanız gerekiyor Kesik pide üzerine dizilmiş döner yaprakları, ızgara biber, domates üzerine yoğurt ve kızdırılmış yağ gezdiriliyor. Çok güzel bir yer!
NEREDE KALINIR
Cumalıkızık Köyü'nde iki pansiyon bulunuyor
Bulanlar Konak Tel: 0224 372 48 69
Restoran Pansiyon
Aynı zamanda restoran olarak da hizmet veren Konak'ta gözleme, ızgara çeşitleri, saç kavurma, erişte, mantar, tarhana çorbası yenebilir, kestane, bal, ahududu reçeli satın alınabilir
Mavi Boncuk Pansiyon Tel:(0224) 373 09 55
Telefon 2: (0532) 251 99 30
Pansiyonun sabah ve ikindi kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri, konaklama hizmetleri Osmanlı gelenekleriyle sunuluyor.
Gülizar Konuk Evi Tel: +90 532 611 3417
Telefon 2: +90 541 611 3417
12 km uzaklıktaki Bursa'da ise farklı alternatifler var.
YAPMADAN DÖNME
Cumalıkızık'ın yukarısında bir de yürüyüş parkuru var. Hemen ilerdeki vadiden Uludağ eteklerine kadar trekking yapılabiliyor.
Cumalıkızık'tan Uludağ'a baktığınızda, kış turizimi denince akla gelen bu yere aslında yazın da gidilebileceği geliyor insanın aklına. Yemyeşil de bir başka güzel görünüyor Uludağ.
Tam bir Osmanlı açık hava müzesi burası. Bu yüzden dizi filmlerin de çekim alanı olarak kullanılıyor. Fakat daha çok sayıda turisti ağırlamak için pek de hazır değil açıkçası. Tuvaletlerin daha temiz olması ve etrafa daha çok çöp kutusu konması gerekiyor diye düşünüyor insan.Cin Aralığı, tek bir insanın geçebileceği darlıkta kestirme bir yol. Zaten Cumalıkızık çok ufak bir yer; ama yine de alt sokağa çıkmak için böyle bir de ufak aralık yapılmış zamanında. Biraz aşağı indiğinizde köy meydanında bir de müzesi var, Cumalıkızık'ın. Burada köyün geçmişine ait pek çok eşyayı görebiliyorsunuz. Cumalıkızık'a yerli turistlerin yanı sıra, yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Fransız ve İngiliz turistler çoğunlukta.
Eskiye sadık kalınarak restore edilen evler taş, ahşap ve kerpiçten yapılmış. Alt kısım, hizmet alanları ile avludan oluşuyor. Ahşap merdiven ile çıkılan ara kat ve üst katta, upuzun sedirler var; odaların önünde. Kapı kulpları ve tokmaklar ise demirden.
Not:Ntvmsnbc, Heves Atasoy,fotograflar wowturkey.com sitesi ve vikipedi'den alınmıştır.

Hiç yorum yok: