23 Şubat 2010 Salı

PİRAZİZ-GİRESUN




Bir turizm ve kültür şehri olan ilçe Karadeniz'in inci tanesi Giresun İli'ne bağlı olup ilin batı sınırında yer almaktadır. Doğa turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip olan ilçede güzel kumsal sahiller bulunmasına rağmen, İlçede Turizm çok gelişmemiş olup ekonomiye bir katkısı yoktur. Daha çok iç turizm hakimdir. Yayla turizminin dışında turizm amaçlı herhangi bir faaliyet yaygın değildir.
Önemli tarihi ve doğal eserleri bakımından; Bey Konağı, Ayıkaşı Mahallesinde bulunan Bendehor Kalesi, Pir-Aziz türbesi, Şeyh İdris takkesi, Kozlar Kalesi, Gökçeali Köyünde Şeyh İdris'e ait 2 adet türbe, Akçay Köyünde Hasandede Mezarı sayılabilir. İlçede yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden bölge halkı hayvan otlatmak için yaylaya göç etmekte iken son yıllarda, Temiz dağ havası alarak dinlenmek ve çeşitli yayla şenliklerine katılarak eğlenmek için yaylaya çıkmaktadır.
Önceden yaylaya yürüyerek gidilirken; ulaşımın sağlanması ile otomobiller ile bu yaylalara üç-dört saatte gidilip gelinmektedir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda Haziran, Temmuz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir.
NASIL GİDİLİR
Piraziz İlçesi, Bulancak'ın ve Karadeniz sahil yolunun hemen kenarında bulunması nedeni ile diğer kentler ve yerleşim birimleri ile olan ilişkilerini bu yol vasıtası ile sağlamaktadır. İdari bakımdan bağlı bulunduğu Giresun il merkezine 23 km mesafededir. Aynı şekilde Ordu iline de 23 km mesafede olup bu iki ilin ortasında yer almakta ve her iki il ile olan ilişkilerini Ordu-Giresun karayolu ile sağlamaktadır. Karayolu ulaşımı ile yurdumuzun her tarafına bağlantısı olan Piraziz, hava taşımacılığında Trabzon ve Samsun havalimanlarını kullanmaktadır. Piraziz-Samsun arası uzaklık: 188 km. Piraziz-Trabzon arası uzaklık: 157 km. Piraziz-Ankara arası uzaklık: 608 km'dir.
NE YENİR
Piraziz mutfağında: doğal bitki, sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakimdir. Ayrıca: Piraziz köftesi ve pidesi, buraya has, çok özel lezzetlerdendir. Bunun dışında: Karalahana çorbası, Mendek Çorbası, Etli Pancar (Karalahana) sarması meşhurdur.
NEREDE KALINIR
Piraziz Park Otel Tel:0454 361 48 45 0454 361 48 45
Villa Motel Piraziz Tel:0454 361 38 10 0454 361 38 10
Not:fotograflar wowturkey.com sayfasından alınmıştır.

Hiç yorum yok: