18 Mart 2010 Perşembe

GÜNEY ŞELALESİ-DENİZLİ


İlçeye tepeden bakıp, başlıyorsunuz inmeye. Hem de ne iniş... Kısa bir süre, belki de 1000 metre sonra dipte bir vadi karşılıyor sizi... Bu, Büyük Menderes vadisi... İlginç bir bitki örtüsü ve Denizli'ye sadece 70 km uzaklıktaki bu gizli cennet, Güney Şelalesi'yle birlikte adeta bir doğa tapınağı görünümünde...
Denizli denildiğinde ilk akla gelen Pamukkale'dir. Oysa bu şehir sınırları içinde, birinci derece sit alanı ve sıralamada Türkiye'nin 23'ncü doğa harikası olan Güney Şelalesi'ni de barındırıyor. Nereden başlasam, nasıl anlatsam?.. Adet olduğu üzere, önce tarihçesi...M.Ö. 300'lü yıllara uzanan tarihiyle henüz kazı yapılmadığı için yeri kesinleşmemiş olan Sala antik kenti, bu bölgede yer alıyor. Bulgulara göre, Lidya ve Frigyalılar'a hatta Pers dönemine kadar dayanan eski tarihlerde, ilçe sınırları içinde 10'u aşkın yerleşim yeri saptanmış. M.S. 50. yıllarda Güney, tüm Anadolu'da olduğu gibi Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyetindeymiş. Türkler'in Anadolu'ya göçüyle 1070 yılından sonra, Güney'de de Bizans egemenliği sona ermiş ve ilçe 150 yıla yakın bir süre Bizanslılar'la Türkler arasında el değiştirmiş. Selçuklu egemenliği, Aydınoğulları ve Germiyanoğulları'nın egemenliklerinin sürdüğü Güney, Timur'un çekilmesinden sonra, 2. Sultan Murat zamanında 1425'te Osmanlılar'a geçmiş. 1. Dünya Savaşı'nda 27 ay boyunca Yunanlılar'ı misafir eden Güney, 3 Eylül 1922'de Türk süvarilerin Gözler yolundan Güney'e girişiyle işgalden kurtulmuş.
Güney Denizli'nin 76 km kuzeyinde Çal, Buldan, Sarıgöl, Eşme ve Denizli arasındaki ilçe, dördüncü jeolojik dönemde oluşmuş; önemli alüvyon yatakları ve dağlık engebeli arazi üzerine kurulmuş. Dinar dağlarından doğan Çivril yakınında Işıklı baraj gölünü geçtikten sonra, Çal ilçe sınırlarını aşarak Güney'in Adıgüzeller köyü yakınlarında Banaz ve Hamam çayları ile birleşen ancak yeteri kadar sulama amaçlı kullanılamayan Büyük Menderes nehri, burada derin vadilerden akıyor. Menderes vadisi, özel bir kuş cenneti sayılıyor. Gündüz ve gece öten kuşların yanı sıra, yaban ördekleri, kerkenez, hatta Kartalkaya'da kartal, atmaca ve şahin bile görülebiliyor. Bölgede step ağırlıklı Akdeniz bitki örtüsü hakim. Yörede yaz-kış yaprağını dökmeyen iğne yapraklı ağaçlar, çalı, ardıç, zeytin ve kızılağaca rastlanıyor. Daima yeşil kalan vadinin görülmeye değer güzellikteki Güney Şelalesi, adını ilçeden alıyor. İlçe merkezinin 3 km uzağında Cindere köyü eteklerindeki şelale, Cindere dağı yamaçlarından çıkan sularla oluşuyor. Büyük Menderes nehrine yaklaşık 20 metre yüksekten nazlı nazlı dökülen şelalenin suyu kireçli. Bunun sonucu olarak da, şelale yatağında kalkerli basamaklar ve garip oluşumlar meydana getiriyor. Güney ilçesi Belediye Başkanı İhsan Ekmekçi, ilçe ile özdeşleşmiş şelaleyi anlayabilmek için sabah gün doğumundan akşama kadar izlenmesi gerektiğini belirterek ileriye dönük projelerinin olduğunu vurguluyor. Ekmekçi; Pamukkale, Karahayıt ekseni üzerine Güney Şelalesi'ni de katmak için, Denizli'ye 45-50 km'de ulaşılacak yeni yol projesiyle Güney'in Denizli'ye piknik alanı olmasının sağlanacağı belirtiliyor. İhsan Ekmekçi ayrıca, şelale yakınındaki kuru oluşuma su kanalize edilerek, şelalede daha geniş bir su akışı sağlanacağının müjdesini de veriyor.
NASIL GİDİLİR
Afyon, İzmir, Antalya gibi birçok yöreden ulaşılan Denizli'de, turist otobüsleri düşünelerek yapılan yollar, geniş, virajsız ve kullanışlı. En önemlisi de rahat sürüş imkanı sağlıyor. İzmir-Denizli yolu kamyon trafiği ise gerçekten bıktırıcı... İnsan, "Demiryollarına daha fazla önem verilemez mi?" diye düşünmeden edemiyor... Denizli'den Ataşehir'e giderken ayrılan Güney ilçesi sapağından dönenler, ağaçlı, güzel bir yolla ilçeye, sonra da 8 km'lik bir stabilize inişle taş köprüyü geçip Şelale'ye ulaşabilirler.
NE YENİR
Güney Şelalesi çevresinde büfe ve kır lokantası var. Alabalıklar, canlı yaşatma havuzlarında bulunuyor, tava ızgarası yapılıyor. Et çeşitlerinin porsiyonları 1 milyon. Piknikçilere, masa yanına kömürü yanmış mangal veriliyor. Piknik masalarının kirası ise 1 milyon. Bahçe 02:00'ye kadar açık. Denizli, tandır ve kuyu kebabıyla ünlü. Acıpayam-Antalya yolu üzeri Denizli çıkışında, 40 çeşit mantar yemeğiyle dünyada bir eşi daha olmayan Mantar Restoran bulunuyor. Dünyanın pek çok yerinden müşterisi olan restoranın, üzerine sarmısaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli tereyağ gezdirilen "mantar mantısı"nı ben de tavsiye ediyorum. Buradan, kavanozda mantar tatlısı da alabilirsiniz. Şarap kültürüne meraklıysanız ve kalite arıyorsanız, Güney ilçesinde, Pamukkale Şarapçılık'a uğramalısınız.
Mantar Restoran (Nazmi Şener)
Tel: (0-258) 2660253 (0-258) 2660253
Pamukkale Şarapçılık Yasin Tokat
Tel: (0-258) 4512024 (0-258) 4512024
NEREDE KALINIR
Pamukkale travertenlerinin bulunduğu bölümde, Koru Motel ve Özel İdare Oteli dışında, turistik eşya dükkanları dahil her yer dümdüz!.. Denizli, kent otelleri ve Pamukkale köyü içinde seçenek çok. Lüks ve yıldızlı konaklama tesislerinin büyük bölümü, Karahayıt kaplıca girişinde yer alıyor. Müstakil bloklar halinde palmiye ağaçlarının süslediği bahçesinde, 55-57 derecedeki kaplıca suyuna sahip, yüzme havuzlu Pam Oteli, saygılı, kibar personeli ve temizliğiyle huzurlu bir konaklama sunuyor. Merkezi klimalı otelin 4 barı, 2 restoranı, hamam, sauna, jakuzi ve spor salonları bulunuyor. Güney Şelalesi'nde ise bugün için sadece çadır kurup, kamp imkanı var. Kamp alanında wc, soyunma kabini, çeşmeler ve kır lokantası yer alıyor.
Pam Oteli
Tel: (0-258) 2714140 (0-258) 2714140

Not:fotograflar pamukkale.gov.tr sitesinden bilgiler ezberim.com dan alınmıştır.

Hiç yorum yok: