23 Mayıs 2010 Pazar

AKYAKA-MUGLA

Türkiye’nin en Güney Batı ucundaki Muğla ilinin sınırları içinde yer alan Akyaka, Gökova körfezinin doğu ucundadır. Marmaris ile Muğla’yı birleştiren yolun yaklaşık olarak orta noktasında bulunan Akyaka Beldesinin nüfusu kışın 1500 dolaylarında olup, yaz aylarında 3-4 bine ulaşmaktadır.
Gökova körfezinin bittiği yerde, 1000 m.lik Sakartepe dağı ile kuzeyden, Gökova ovası ile güneyden kuşatılan Akyaka, bu konumu ile belki de Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. “Gökova” ovasının sazlıklarına gelen yüzlerce değişik kuş çeşidi ile Akyaka ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunar.
Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan bu topraklarda Akyaka günümüzde yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak varola gelmiştir. Akyaka’nın “keşfi” ise 1970’lere dayanır. O yıllarda çok küçük çaplı da olsa, bir turizm faaliyeti başlamıştır.
Cİvar il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler ile, büyük şehirlerden kaçanlar, Akyaka’nın bakır doğasına, yazın bile hiç kesilmeyen tatlı meltemine akın etmeye ve yavaş yavaş Akyaka’da yazlık evler, turistik tesisler inşa etmeye başlamışlardır.
Ve sonunda, 1980’lerdeki turizm patlaması ile birlikte Akyaka da bir patlama yaşamış, bugünkü “turistik belde” görünümünü almıştır. Yerli ve yabancı turistleri Akyaka’ya çeken “atraksıyonlar ” içinde “Kadın Azmağı”nın sevimli konukları olan su samurlarını da (lutra lutra) unutmamak gerekir. Ayrıca Akyaka’nın güneyinde yer alan “Gökova” sazlığının göçmen kuşları, flamingolar ve pelikanlar da Akyaka’ya ayrı bir güzellik katarlar.
Akyaka’nın kuzeyindeki Sakartepe ise “yamaç paraşütçüleri” için biçilmiş kaftandır.
Ayrıca “Kadın Azmağı” boyunca yer alan balıkçı restoranlarının ünü bütün Türkiye’ye yayılmış durumdadır.

NASIL GİDİLİR
İstanbul’a 850 km
Ankara’ya 620 km
İzmir’e 240 km.
Muğla’ ya 25 km. mesafededir.
İstanbul’dan ulaşım;
Yalova, Bursa, Susurluk, Salihli, Nazilli; Muğla üzerinden Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km. sonra Akyaka sapağından sapılıyor.
Akyaka, İstanbul arası yaklaşık 12 saat sürmektedir.
Ankara’dan ulaşım;
Afyon, Denizli, Muğla üzerinden Akyaka’ya ulaşabilirsiniz.
Muğla’dan sonra yaklaşık 28 km. sonra Akyaka sapağından sapılıyor.
Akyaka, Ankara arası yaklaşık 11 saat sürmektedir.
Otobüs ile;
Muğla’ya geldikten sonra, Akyaka’ya düzenli minibüs seferleri bulunmaktadır.
Havayolu ile;
Dalaman havaalanı Akyaka’ya 67 km. uzaklıktadır. 1 saat’lik mesafededir.




NE YENİR
Akyaka girişinde çeşitli restoranlar, pizzacı ve lokantalar, kampçılar için marketin yanında semt pazarı da kuruluyor Dere kenarına giderseniz ağaçlar altında ahşap masalı bahçe restoranlarında deniz ürünleri et ve piliç ızgara yiyebilirsiniz Deniz kenarında kafe restoran ve çay bahçeleri buluyor Bir başka restoran Çınar plajına giden sahilde yer alıyor Günlük balıklar içinde özellikle Lahos, etinin sıkı oluşu ve lezzetiyle damakta tat bırakıyor Yücelen otelde konaklıyorsanız zengin açık büfe, hem göze hem mideye hitap ederken otelin ızgara köftesini özellikle öneriyoruz Ünlü sabah kahvaltısı ise tek başına bir başka keyif Muğla'dan geçişinizde yakınlarınıza alabileceğiniz en anlamlı hediye Marmaris çam balı olabilir.
NEREDE KALINIR
Akyaka köyünde birçok pansiyon bulunuyor Oteller arasında mimarisiyle dikkati çeken Yücelen Otel var Nail Çakırhan imzalı Ula mimarisi örneği estetik otelde geniş bahçe binbir türlü çiçekle bezeli, botanik parkı görünümünde Dağdan gelip otel alanı içinden geçen su kanalları hem otelde kalanların su sesinde uyuyup aynı sesle uyanmalarını sağlıyor, hem de soğuk kaynak suları alabalıkların gelişmesine olanak tanıyor.
Yücelen Otel Tel: (0-252) 243 51 08 - 243 54 34
Club Çobantur Marina
Tel: (0-252) 243 45 50
Ottoman Residence
Tel: (0-252) 243 59 01
Otel Orkide, Otel Bayrischer diğer seçenekler arasında Akyaka ormaniçi kamp ve karavan alanı da mevcut.
Not:Fotograflar akyaka.org'dan bilgiler snlhznem.com'dan alınmıştır.

1 yorum:

Sabahattin Gencal dedi ki...

Yaşamın her alanından seçtiğim yazıları, yazarlarının izniyle "Bloglardan Seçmeler" adlı blogda yayınlıyorum. İzniniz olursa sizin çalışmalarınızdan seçtiklerimi de kaynak belirterek yayınlamak isterim. İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal