26 Şubat 2012 Pazar

KEKOVA-ANTALYA

Sadece Antalya'nın değil, tüm Akdeniz dünyasının en temiz denizine sahip olan Kekova ve çevresi bu temizliğini tartışmasız koruma altına alınmış olmasına borçludur. Antalya Kaş'ın doğusunda Uluburun'dan başlayan ve Kekova burnunun doğusunda, Kale (Demre) ovasında biten çok girintili bir kıyı boyunca uzanan adalardan oluşur.Kıyıdan itibaren hemen yükselmeye başlayan eğimli araziler, düzlüklerden sonra dik yamaçlarla aniden yükselerek 550 m'yi aşan dağlara ulaşır. Kara ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu bölge kıyılarına denizden ulaşım teknelerle sağlanmaktadır.

Bölgede denize göçmüş eski kent surları ve kale kalıntıları bulunur. Buranın antik Simena kenti olduğu tahmin edilmektedir. Aynca çok sayıda batık kent vardır. Kekova Adasının iç yakasındaki yer (Tersane), çok eski bir tekne yapım yeridir. Kıyı bölgelerinin tamamında 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanlarının yer aldığı bölge, korunaklı koyları ve doğal tarihi güzelliklerinin sağladığı imkanlarla yat turizmine oldukça elverişlidir.
Doğa ve tarihin bütünleştiği bir dünya cenneti olan Kekova olağanüstü güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Mavi yolculuk yapanların kolayca ulaşıp gezebildiği ve yatlarını emin bir şekilde demirleyebildiği bir yer olan Kekova tarihle iç içe inanılmaz güzellikler sergiler.Kaş'tan sonra Uluburun geçilerek Kekova'ya doğru yol alındığında önce Sıcak Yarımadası ile karşılaşılır. Sıcak İskelesinde Aperlai antik kenti yarımadanın ucunda Toprakada ve Karaada yer alır. Bundan sonra Kekova Adası uzanmaktadır. Bu adadan dolayı tüm bölge Kekova adıyla anılmaktadır. Kekova Adası depremlerle biraz suya batmış bu nedenle buraya batık şehir denilmiştir. Kekova Adası'nın karşısında Kaleköy ve biraz ileride de yatlar için sakin bir koy olan Üçağız Köyü bulunmaktadır.
KEKOVA ULAŞIM
Fenike - Kaş karayolundan Kekova levhasının bulunduğu yola sapıldığında 19 km sonra bir doğa harikası olan Üçağız'a ulaşılır. Çevreli'den Kapaklı'ya doğru gidilirse 4 km sonra İnişdibi denilen yere gelinir. Bu alanın doğusunda yani deniz tarafında 10 dakikalık bir yürüyüş yapılırsa ilginç yapılarıyla ünlü Istlada antik kentini de görme şansına sahip olabilirsiniz. Buradaki şehirler küçük olduğundan birkaçı birleşerek Lykia Birliği içinde temsil edilmekteydiler. Örneğin; Aperlai Simena Apollonia ve İsinda bu birlik içinde temsil ediliyordu. Çevreli'den 2 km sonra yol bizi bir yeryüzü cenneti olan Kekova'ya ulaştırır. Bu yol Üçağız'da bitmektedir. Ancak buradan teknelerle Kaleköy'deki Simena Batık şehir Sıcak İskelesi'ndeki Aperlia görülebilir.
NE YENİR
Kaleköy iskele kıyısında balık lokantaları var.İskeleden biraz yukarı yamaclara doğru tırmanmayı göze alırsanız köy içinde yöreye has lezzetiyle hazırlanmış. Harika gözleme çeşitleri sizi bekliyor.
GEZİLECEK YERLER
Buradaki kale görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Rodos Şovalyeleri'nden kalan kale, tüm bölgeye hakim bir noktada bulunuyor. Üstelik üzerinde bulunduğu adanın sahilinden kaleye girene kadar harika bir yoldan yürüyor ve Likyalılar'dan kalma kaya mezarlarının arasından geçiyorsunuz. Fotoğraf çekmeyi ve tatillerini görüntülemeyi sevenler buraya mutlaka kamera ve fotoğraf makinelerini getirmeliler.Buradaki tekne turlarında yarıya kadar suya batmış tarihi yerleşimlerin kalıntılarını, üzerinde keçilerden başka sakini bulunmayan küçücük adaları, kayalara oyulmuş hücreleri, denizin ortasındaki Likya lahitini ve harika bir günbatımını görebilirsiniz. Yürüyüşten hoşlananlar ise Üçağız köyünden Kaleköy'e kadar 2.5 saat süren orman yürüyüşü yapabilirler.Kekova'ya kadar gitmişken tarihi Myra kentini görmeden geri dönmemek gerek. Buraya birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Myra'nın özellikle anfitiyatrosu görmeye değer.Kaş - Üçağız arası 34 km uzaklıkta. Buradan Kaleköy'e motorla 20 dakikada gidebilirsiniz.
NEREDE KALINIR
Kekova pansiyon:0 242 874 22 50 Mobil:0 536 550 52 94 
Telemen evi:0 242 874 22 18 Mobil:0 533 453 57 84
Grand hotel kekova:0 242 871 45 15
Theimussa pansiyon:0 242 874 22 52
Onur pansiyon:0 242 874 20 71
Not:fotograflar kekovapansiyon.com ve kekova.gen.tr'den alınmıştır.

2 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

ama ama burası benimm köyümm:)
çok güzel anlatmışsınız:)
kaleminize sağlık..
takipçinizim.
bende beklerim sayfama.
sevgilerimle...
:)

Gezi/yorum... dedi ki...

Temizlik ve sadelik çok etkileyici, gitmek istediğim yerlerden...